nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.03.2018 Zuid-Afrikaanse boerenmoorden beroeren politiek

Het fenomeen van de 'Plaasmoorden' – moorden op rijke, blanke boeren in Zuid-Afrika – zou de laatste jaren acuter worden en staat nu ook op de agenda van de Vlaamse beweging. Daarover bericht De Morgen. "De voorbije decennia hebben deze moorden al duizenden slachtoffers gemaakt", zegt Peter Luykx, parlementslid voor N-VA, die over het thema een lezing houdt in het Vlaams Parlement. Vlaams minister-president Geert Bourgeois laat weten de situatie te zullen "opvolgen".

Echt betrouwbare cijfers zijn er niet, maar volgens de belangenorganisatie van blanke Zuid-Afrikaanse boeren worden er in het land steeds meer moorden gepleegd op blanke landbouwers. Het thema beroert in ons land Vlaams-nationalistische bewegingen. Zo vraagt Chris Janssen (Vlaams Belang) aan Vlaams minister-president Geert Bourgeois om alle ontwikkelingshulp aan Zuid-Afrika stop te zetten. "Vlaanderen heeft van Zuid-Afrika een belangrijke partner gemaakt voor ontwikkelingssamenwerking, dan verwacht ik een actievere rol van onze overheid", aldus Janssen.

Ook bij N-VA leeft het thema. "De voorbije decennia hebben deze moorden al duizenden slachtoffers gemaakt", zegt Peter Luykx, parlementslid voor N-VA. "Niet alleen is het gruwelijk hoe de boeren vermoord worden, het neemt enorme proporties aan en toch heb ik de indruk dat het not done is om hierover te spreken." Als antwoord op de vraag van Vlaams Belang, waar een N-VA-parlementslid zich bij aansloot, antwoordde Bourgeois de situatie te zullen "opvolgen". 

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via