nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.03.2018 100 leerlingen maken kennis met moderne machines

Voor het tweede jaar op rij organiseert het Regionaal Technologisch Centrum (RTC) Oost-Vlaanderen een uitleenproject met gespecialiseerd technologisch materiaal voor scholen. Vijf Oost-Vlaamse secundaire scholen doen aan het project mee. Hierdoor krijgen 100 leerlingen land- en tuinbouw of agromechanisatie de kans om gedurende 18 praktijkdagen te werken met een trekker uitgerust met GPS, een moderne zaaimachine en een pakket accu-aangedreven tuinbouwmachines. “De kans om de leerlingen één-op-één te laten kennismaken met het materiaal biedt een enorme meerwaarde”, getuigen leerkrachten van het College Ten Doorn (Eeklo) en KTA Mobi (Gent).

Net als vorig jaar zijn ook HoGent en UGent bij het project betrokken. Zij leveren de nodige infrastructuur aan: een proefveld, een leslokaal en een opslagplaats voor de machines op de Proefhoeve in Bottelare. De trekker werd dit keer aangeboden door Deutz-Fahr, de tuinbouwmachines door Hilaire Van der Haeghe en Husqvarna, en de zaaimachine (Amazone) door KTA Mobi zelf – een van de deelnemende scholen. “Ze stond in onze loods te blinken, maar daar hebben de leerlingen niets aan. Om zo’n machine te leren afstemmen, moeten ze er het veld mee op”, stelt Nino Petralia van KTA Mobi. 

Als zesde partner moet Fedagrim vernoemd worden, de Belgische Federatie van de Toeleveranciers van machines, gebouwen en uitrustingen voor de Landbouw en voor de Groenvoorzieningen. “Hun deelname heeft al veel deuren geopend. Zij hebben de contacten die wij nodig hebben om het materiaal te regelen”, vertelt coördinator Isabelle Herteleer (RTC Oost-Vlaanderen). Al geeft ze toe dat het steeds makkelijker wordt om leveranciers te vinden. Ook zij hebben er immers iets bij te winnen: “Deze leerlingen zijn hun toekomstige klanten en potentiële werkkrachten. Fabrikanten en dealers hebben er alle baat bij dat ze met hun materiaal leren werken”.

RTC Oost-Vlaanderen wil met het project dan ook een brug bouwen tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. “Winning the war on talent, dat is onze leuze. Wij vinden dit zelf een voorbeeldproject wat het delen van materiaal en kennis betreft. Als we mogen, organiseren we het volgend schooljaar opnieuw. En als we kunnen, breiden we het uit naar de andere provincies.” Dat laatste is een specifieke vraag van Fedagrim, die net als RTC Oost-Vlaanderen jongeren wil enthousiasmeren voor een job in de landbouwmechanisatie. En hoe meer jongeren met het project bereikt worden, hoe beter.

RTC Oost-Vlaanderen investeert zelf 3.000 euro in het project en kan daarenboven rekenen op 13.000 euro cofinanciering van partners, 4.000 euro meer dan vorig jaar. Toen werd daarmee een Lemken spuitmachine en een New Holland trekker ter beschikking gesteld. De keuze voor het materiaal wordt gestuurd vanuit de scholen. “Dit keer was er vraag naar een tractor uitgerust met GPS, en naar accu-aangedreven tuinbouwmachines”, stelt Herteleer. Welk materiaal het volgend jaar zou zijn, is nog niet duidelijk. “Maar ik merk dat er vraag is naar materiaal voor de veehouderij, en naar hoogtechnologisch materiaal zoals drones”, klinkt het.  

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via