nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.04.2017 100 Milcobel-leden maakten overstap naar LDA

Exact 100 melkveehouders maakten begin april de overstap van Milcobel naar Laiterie des Ardennes (LDA). Samen zijn ze goed voor een kleine 60 miljoen liter. Het gaat voornamelijk om melkveehouders uit West- en Oost-Vlaanderen en Henegouwen. Voornaamste redenen om over te stappen blijken de onvrede over de gewijzigde volumetoeslagen, de uitbetaalde melkprijs en het gevoerde beleid bij Milcobel te zijn.

De Waalse zuivelcoöperatie Laiterie des Ardennes is gegroeid uit de melkerijen LAC+ en la Laiterie de Cheoux. Zij hadden in 2001 samen een industriële site aangekocht in Recogne bij Libramont. Overtuigd van hun samenwerking beslisten beide melkerijen in 2010 om te fusioneren tot de coöperatie Laiterie des Ardennes. Net zoals heel wat bedrijven in de zuivelindustrie investeerde LDA fors de laatste jaren. In 2013 ging het om een installatie voor poedermelk, maar ook in de productie van boter en drinkmelk werd geïnvesteerd. Momenteel bouwt LDA in Dour, het westen van Henegouwen, een nieuwe installatie voor de indikking van melk.

Vandaag verwerkt de coöperatie 1,1 miljard liter melk waarvan 820 miljoen liter van de eigen coöperanten-leveraars. De rest wordt ingevuld door vaste partners, zoals Luxlait of Hochwald. Nadat in 2016 al 106 melkveehouders van FrieslandCampina en een aantal boeren van Olympia, Fabrelac en Inex zich bij de Waalse Coöperatie gevoegd hebben, zijn er daar begin april nog eens 100 leveraars van Milcobel bijgekomen. Daarmee telt LDA vandaag zo’n 2.000 coöperanten-melkleveraars.

Het zijn vooral de melkveehouders die recent de overstap van Milcobel naar LDA maakten die in het oog springen. Volgens LDA gaat het om exact 100 bedrijven die een gemiddelde melkproductie van 550.000 liter per jaar hebben. Eerder kwam al aan het licht dat er een aantal redenen zijn waarom ze overstapten van de ene coöperatie naar de andere. Zo was er onvrede over de volumetoeslagen die Milcobel besloot te wijzigen in het voordeel van de grote leveraars en de uitbetaalde melkprijs door Milcobel, die vooral in de zomer van 2016 bijzonder laag, bleek ook een breekpunt voor sommige melkveehouders. LDA betaalde naar eigen zeggen de afgelopen vijf jaar gemiddeld 0,50 cent per 100 liter meer uit.

Het feit dat Milcobel een overeenkomst sloot met FrieslandCampina om een deel van hun afgestoten leveraars over te nemen tegen gunstige voorwaarden, was voor een aantal melkveehouders ook een reden om Milcobel de rug toe te keren. Dat Milcobel besloot om de nabetaling niet meer toe te kennen aan de boeren die in juni geen lid meer waren van de coöperatie, kon hun besluit blijkbaar niet meer omkeren.

LDA is met zijn 2.000 coöperanten naar eigen zeggen klaar voor de toekomst. De coöperatie focust op vier activiteiten: melkpoeder, boter, drinkmelk en ultrafiltratie waarbij proteïnen uit melk worden gehaald. Hoewel LDA weleens het verwijt krijgt dat het sterk afhankelijk is van de afzet op markten buiten Europa, klopt dat volgens de coöperatie niet. “Een derde van onze melk komt terecht op de Belgische markt, een derde in Europa en het overige derde in de rest van de wereld. We vermarkten maar liefst 200 miljoen liter als drinkmelk en ook in boter zijn we sterk.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via