nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.11.2019 10.000 Duitse boeren leggen Berlijn plat

Na Nederland breekt er nu ook massaal protest uit bij de Duitse landbouwers. Naar schatting 10.000 boeren uit heel het land hebben zich verzameld in Berlijn. De motieven voor het grootste boerenprotest ooit in Duitsland zijn dezelfde als in Nederland: het gebrek aan waardering van de maatschappij, het almaar strenger wordende gewasbeschermingsmiddelenbeleid, de strengere bemestingsnormen en de lage prijzen voor vlees en melk.

Van de 10.000 boeren die naar Berlijn zijn afgezakt, is ongeveer de helft gekomen met een tractor. Een rit die voor sommige boeren dagenlang duurde en honderden kilometers lang was. Het gebied rond de Brandenburger Tor lag daardoor helemaal lam. Dat zorgde lokaal voor heel wat verkeersoverlast. De ministers van Landbouw en Milieu kwamen de menigte toespreken. 

Waar in Nederland de aankondiging van Groen Links dat de veestapel moet halveren, de boeren massaal op straat deed komen, zorgt de verstrenging van de mestwetgeving in Duitsland voor de druppel die de emmer deed overlopen bij de landbouwers. Het land dreigde namelijk een Europese miljardenboete te krijgen omdat de nitraatgehaltes in het grondwater te hoog zijn. Daardoor worden de regels voor het uitrijden van drijfmest flink aangescherpt. Vooral in deelstaten met veel veebedrijven, zoals Nedersaksen, zorgen deze nieuwe regels voor problemen.

Tegelijk worden de boeren in Duitsland ook geconfronteerd met almaar kritisch wordende consumenten die meestal niet bereid zijn een meerprijs te betalen voor de strengere eisen die gesteld worden. Daarom vragen de Duitse boeren om een eerlijke prijs, betere margeverdeling en waardering voor hun werk.

Het is niet de eerste keer dat de Duitse landbouwers op straat komen. Ook vlak na de protesten in Nederland, eind oktober, werd in 16 Duitse steden geprotesteerd.  

Bron: Boerenbusiness

Volg VILT ook via