nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.12.2019 11 nieuw erkende Vlaamse streekproducten in 2019

West-Vlaamse splitwafels van Chocolaterie Stijn uit Poperinge en Antwerps specerijenzout van Evlier in Schoten krijgen het Vlaams erkenningslabel ‘Streekproduct.be’. Dat brengt het aantal erkenningen voor traditionele streekproducten door het Steunpunt Streekproducten van VLAM voor 2019 op 11. Ook voor 2020 ziet het Steunpunt nog heel wat lokaal gastronomisch erfgoed dat kans maakt op een erkenning.
De laatste erkenningsronde van 2019 levert 2 erkenningen op. Zowel zoet als zout komen aan bod. West-Vlaamse splitwafels van Chocolaterie Stijn uit Poperinge en Antwerps specerijenzout van Evlier in Schoten mogen voortaan het Vlaams erkenningslabel ‘Streekproduct.be’ dragen.
 
Deze nieuwe erkenningen brengen het totaal aantal erkenningen in 2019 op 11. Het totale aantal Vlaamse producenten die al een erkenning kregen bedraagt ongeveer 300. “En we zitten zeker nog niet aan het plafond”, zegt Jo Van Caenegem van het Steunpunt Streekproducten van VLAM. “We kijken nieuwsgierig uit naar wat 2020 ons gaat brengen. Ons gamma kan zeker nog uitbreiden met lokaal gastronomisch erfgoed.”
 
Van Caenegem doet een warme oproep naar producenten en gemeentes om traditionele streekproducten niet verloren te laten gaan en een erkenning aan te vragen. “Deze producten hebben een echte meerwaarde voor de eigen zaak en de lokale economie en ze zetten een gemeente mee op de gastronomische erfgoedkaart van Vlaanderen”, aldus Van Caenegem. “Het loont dus zeker de moeite hier op in te zetten.”

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Volg VILT ook via