nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.05.2012 11,5 miljoen euro voor nieuw Vlaams onderzoeksschip

In de haven van Oostende is de Simon Stevin, het nieuwe onderzoeksschip van de Vlaamse overheid, aangemeerd. Het nieuwe schip heeft 11,5 miljoen euro gekost en er werd één miljoen euro besteed aan de wetenschappelijke uitrusting. Het nieuwe schip is een platform voor alle marien onderzoek in Vlaanderen. “1.500 onderzoekers zullen gebruikmaken van het schip”, legt Jan Mees, directeur van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) uit.

Het nieuwe onderzoeksschip vervangt De Zeeleeuw, een omgebouwde loodsboot die de voorbije tien jaar als onderzoeksschip diende. DAB Vloot zal het schip beheren, maar de coördinatie van de wetenschappelijke activiteiten zal gebeuren door het VLIZ. Naast wetenschappelijk onderzoek zullen aan boord ook studenten opgeleid worden en kan het schip ingezet worden voor educatieve tochten voor het onderwijs.

"Het schip beschikt over alle moderne apparatuur en een diesel-elektrische aandrijving, waardoor het kan varen als 'stil schip' en zo onderzoeken met akoestische meetinstrumenten niet zal hinderen. De komende weken worden proefvaarten gehouden. We zullen de Simon Stevin inzetten vanaf de zomer", aldus Jan Mees, directeur van het VLIZ.

De Simon Stevin is 36 meter lang en 9,4 meter breed. Het heeft een diepgang van slechts 3,5 meter, waardoor het gemakkelijk ingezet kan worden in ondiepe wateren. Het onderzoeksschip zal voornamelijk varen in de zuidelijke bocht van de Noordzee en het Kanaal.

Bron: Belga

Volg VILT ook via