nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.09.2017 12 miljoen euro solidariteitsbijdragen voor ondervoeden

Het Consortium 12-12 heeft in zes maanden tijd 12 miljoen euro verzameld voor de 20 miljoen mensen die met ernstige ondervoeding bedreigd waren in Zuid-Soedan, Somalië, Nigeria en Jemen. Dat meldt het Consortium, maar het voegt er meteen aan toe dat de noden in de getroffen landen enorm blijven, vooral daar waar cholera en geweld huis houden. In de getroffen landen zijn nog steeds 17,5 miljoen mensen met ernstige ondervoeding bedreigd. Wereldwijd stijgt het aantal mensen dat honger lijdt weer, naar 815 miljoen in 2016, als gevolg van gewelddadige conflicten en de verandering van het klimaat.

"Wij mogen tevreden zijn over deze eerste resultaten", zegt directeur Erik Todts. "De hongersnood in Zuid-Soedan werd stopgezet en in andere landen is het zo ver niet gekomen. Toch blijven de noden enorm, zowel vanwege de omvang van de crisis als vanwege andere factoren die elke humanitaire actie bemoeilijken."

In de getroffen landen zijn nog steeds 17,5 miljoen mensen met ernstige ondervoeding bedreigd. Door een gebrek aan drinkbaar water en de slechte sanitaire omstandigheden van mensen op de vlucht ontstaan cholera-epidemieën. In Jemen zijn meer dan 600.000 mensen besmet en vielen door de ziekte al bijna 2.000 doden. Daarnaast maakt het gewelddadig conflict in het land hulpverlening bijna onmogelijk, en beschikt twee derde van de bevolking niet over drinkwater. Bovendien was het regenseizoen niet voldoende om de landbouw te laten hernemen.

De leden van het Consortium (Caritas International, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam Solidariteit, Plan België en UNICEF België) blijven nog minstens vijftien maanden op het terrein, waar al talrijke acties zijn opgestart. Zo bevorderen de organisaties de autonomie van de mensen door zaaigoed en landbouwgerief ter beschikking te stellen, geld te geven om voedsel aan te kopen en activiteiten op te zetten die voor inkomsten zorgen. Ze beantwoorden aan medische en sanitaire noden, en zorgen ervoor dat ook de zwaksten in de samenleving toegang krijgen tot humanitaire hulp. Er wordt ook gefocust op de verbetering van de gezondheidszorg, het onderwijs en de bescherming van kinderen.

Vrijdag deelde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) mee dat er wereldwijd 815 miljoen mensen honger lijden, dat waren er vorig jaar 38 miljoen meer dan in 2015. Het streefdoel om tegen 2030 een einde te maken aan honger en voedseltekorten, kan enkel bereikt worden bij vrede en stabiliteit, waarschuwen de VN. In de periode 2003-2013 was honger nog op de terugweg. De helft van de mensen die te weinig eten hebben, leeft volgens het rapport in crisisgebieden. Het voorbije decennium kende een dramatische stijging van het aantal conflicten. Bovendien worden deze gewelddadige conflicten steeds ingewikkelder.
 
Niet alleen in crisisgebieden ging de voedselvoorziening achteruit. Streken waar vrede heerst, leden vorig jaar onder droogte en overstromingen, die deels samenhingen met het weersverschijnsel El Niño. Ook een globale terugval van de economisch conjunctuur droeg bij tot de slechtere voorziening in levensmiddelen. "Het is hoogst betreurenswaardig dat in 2016 één op de negen mensen op de wereld met honger ging slapen", zei FAO-directeur José Graziano da Silva. De meeste van de getroffen mensen leven in Afrika (243 miljoen) en Azië (520 miljoen).

Bron: Belga

Beeld: Glenn Downton

Volg VILT ook via