120 boordcomputers gestolen bij CNH in Zedelgem

Bij landbouwmachineproducent Case New Holland in Zedelgem zijn afgelopen weekend ongeveer 120 boordcomputers gestolen. Sinds dieven door hebben dat landbouwmachines vandaag zijn uitgerust met hoogtechnologisch materiaal, worden meer en meer landbouwers, loonwerkers en machinedealers het slachtoffer van diefstal. John Deere komt op dat vlak met een nieuwigheid. “De boordcomputers en GPS-systemen van onze machines worden voortaan uitgerust met een PIN-code waardoor ze niet meer gebruikt kunnen worden als ze gestolen worden”, vertelt Bavo Vangoidsenhoven van Cofabel.
17 april 2019  – Laatste update 19 december 2023 15:33
Lees meer over:

De nieuwe inbraak bij Case New Holland vond afgelopen weekend plaats. De daders maakten een opening in de omheining, waardoor ze het bedrijventerrein konden betreden. Ze hadden het gemunt op de boordcomputers van maaidorsers en hakselaars. In totaal werden 120 schermen buitgemaakt, goed voor een waarde van ongeveer 150.000 euro. Eind februari werd het bedrijf al slachtoffer van een gelijkaardige inbraak waarbij 70 boordcomputers werden gestolen. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of er inderdaad een verband is tussen beide feiten. Voorlopig zijn er nog geen verdachten aangehouden.

Het stelen van boordcomputers en GPS-systemen uit landbouwvoertuigen is al langer een ware plaag in ons land. VILT bracht in november vorig jaar twee getuigenissen van landbouwers die het slachtoffer zijn geworden van de diefstal van hoogtechnologisch materiaal uit tractoren en andere machines. Zij kaartten bovendien aan dat maatregelen nemen tegen dergelijke diefstallen vaak onbegonnen werk is door de uitgestrektheid van een landbouwbedrijf. Bovendien is het zo dat tractoren, in tegenstelling tot auto’s, geen unieke sleutel hebben. Een sleutel van het ene merk past meestal op alle tractoren van hetzelfde merk. Ook een verzekering nemen tegen diefstal is vaak niet evident en in veel gevallen zelfs onbetaalbaar.

John Deere is zo’n merk van landbouwmachines dat erg in trek is bij dieven. “Van bij aanvang hebben we onze GPS-systemen zo gebouwd dat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn van de ene tractor naar de andere, zodat landbouwers hun GPS-systeem op meerdere machines kunnen gebruiken. En dat is ook dieven niet ontgaan”, zegt Bavo Vangoidsenhoven, marketing manager bij Cofabel. Zowel de typische gele bol van John Deere die het GPS-signaal capteert als de schermen in de machines doen het goed op de zwarte markt in het Oostblok. De nieuwprijs van die toestellen schommelt van 3.000 tot 7.500 euro voor de gele bol en van 2.000 tot 4.000 euro voor de schermen.

Om die lucratieve zwarte handel in gestolen GPS-systemen een halt toe te roepen, heeft John Deere beslist om een ingebouwde vergrendeling te voorzien in de toestellen via een PIN-code. “Je kan het vergelijken met de vergrendeling die gebruikt wordt op smartphones. Zonder die code kan ons GPS- toestel maximaal 72 uur gebruikt worden, daarna is het waardeloos. Die 72 uur hebben we ingebouwd om de landbouwer die zijn code vergeet, de kans te geven om een nieuwe code te genereren via ons onlineplatform MyJohnDeere”, legt Vangoidsenhoven uit.

Niet alleen nieuwe toestellen zullen met deze PIN-code worden uitgerust. Ook iedereen die een GPS-systeem van de vierde generatie (vanaf 2016) van John Deere bezit, kan via een software-update en een aanmelding op het John Deere-platform zijn toestel uitrusten met dit vergrendelingssysteem. “Wij hopen dat landbouwers dit massaal gaan doen zodat dieven al snel de boodschap krijgen dat ze met gestolen John Deere-componenten niets kunnen aanvangen. Op die manier kunnen we de huidige diefstallenplaag misschien eindelijk een halt toeroepen”, luidt het.

Bron: Eigen verslaggeving/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek