nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.02.2014 122.000 Belgen leven van voedselpakketten

Een recordaantal mensen ging vorig jaar langs bij een voedselbank voor gratis eten en drank. In december vorig jaar waren dat er 122.000. Volgens cijfers van Comeos, de federatie voor handel en diensten, schonken de warenhuizen in 2013 1.846 ton eten en drank aan de voedselbanken, het equivalent van ongeveer 2,5 miljoen maaltijden.

Nooit eerder moesten zo veel mensen in ons land een beroep doen op de voedselbank. In december vorig jaar waren dat er 122.000. Toestemming van de bevoegde OCMW-instelling is nodig om een gratis pakketje op te halen aan de voedselbank. Voor een alleenstaande bijvoorbeeld geldt een maximuminkomen van 740 euro per maand. Verder blijkt ook dat de hulpbehoevenden het moeten stellen met kleinere voedselpakketten, omdat de voedselbanken minder levensmiddelen ontvingen.

"Jammer genoeg ontvingen wij in 2013 2.300 ton minder levensmiddelen", bevestigt Alfons De Vadder van de federatie voor Voedselbanken. "Gelukkig moesten wij geen mensen met een hongerige maag terug naar huis sturen, maar we zagen ons wel verplicht om de uitgedeelde voedselpakketten wat kleiner te maken." De reden daarvoor is volgens De Vadder te zoeken bij een beter georganiseerd Europees landbouwbeleid, waardoor er steeds minder voedseloverschotten zijn. Een nieuw Europees fonds voor de minstbedeelden zou volgend jaar soelaas moeten brengen.

De voedselbanken kregen vorig jaar wel meer voedseloverschotten van de Belgische warenhuizen binnen, al blijft hun aandeel toch beperkt tot 16 procent van alle etenswaren die de voedselbanken kunnen uitdelen. Vorig jaar schonken de warenhuizen 1.846 ton eten en drank aan de voedselbanken, het equivalent van ongeveer 2,5 miljoen maaltijden. Dat is een stijging met 28 procent, laat Comeos weten.

De belangrijkste reden voor de stijging is dat handelaars sinds enkele maanden geen zes procent btw meer moeten betalen op weggegeven voedsel. Voorheen was het meestal goedkoper om voedsel dat niet meer kon worden verkocht, weg te gooien dan om het weg te schenken. "De ommekeer is welkom, de bijdragen van de distributiesector gingen immers al enkele jaren achteruit", aldus De Vadder. "En het kan nog veel beter." Volgens cijfers van minister van Financiën Koen Geens wordt 85 procent van het voedsel zonder commerciële waarde vernietigd. Slechts 15 procent wordt aan de Voedselbanken gegeven.

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via