nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.06.2012 15 verdachten naar strafrechter voor fraude in vismijn

Vier vennootschappen en elf personen zullen zich voor de correctionele rechtbank van Brugge moeten verantwoorden voor frauduleuze praktijken in de vismijn van Oostende. Dat heeft de raadkamer woensdagmorgen beslist. Ook sp.a-schepen Yves Miroir wordt beschuldigd van schriftvervalsing en witwaspraktijken. Hij ontkent de aantijgingen.

De doorverwijzing komt er maar liefst acht jaar na de start van het gerechtelijk onderzoek. Volgens het parket zijn de verdachten betrokken bij het omzeilen van de visquota. Die fraude werd gepleegd door de firma H&G International. Vis die gevangen werd in Belgische en Nederlandse wateren, zou via een Iers bedrijf als Ierse vis ingevoerd zijn.

Naast voormalige topmensen van de vismijn, de firma H&G International en enkele reders, is ook de Oostendse schepen Yves Miroir doorverwezen naar de strafrechter. De sp.a'er ontkent zijn betrokkenheid en zal waarschijnlijk in hoger beroep gaan. Ook een ambtenaar van de dienst Zeevisserij moest voor de raadkamer verschijnen. Het vermoeden bestond dat hij informatie over het vismijndossier had gelekt aan politicus Jean-Marie Dedecker. De raadkamer heeft de man woensdag echter buiten vervolging gesteld.

Bron: Belga

Volg VILT ook via