nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.05.2019 1,66 miljoen euro subsidie voor zorgboerderijen

De Vlaamse regering geeft 1,66 miljoen euro subsidie voor zorgboerderijen. Minister van Natuur Koen Van den Heuvel bezocht het voorbije weekend verschillende zorgboerderijen om het plan toe te lichten. "De vraag naar deze zorgboerderijen zit in stijgende lijn", zegt minister Koen Van den Heuvel. "Omdat deze belangrijk traditie niet verloren mag gaan, trekken we met de Vlaamse regering nu jaarlijks 1,66 miljoen euro uit om de landbouwers die zorg verstrekken te vergoeden.” Via de ondersteuning kunnen landbouwers beroep doen op een vergoeding van 40 euro per dag voor het opnemen van de zorgfunctie binnen hun landbouwbedrijf.

De Vlaamse landbouwsector kent een lange traditie van zorgverstrekking aan hulpbehoevenden. Mensen met een persoonlijkheidsstoornis, met een fysieke of mentale beperking, jongeren die tijdelijk schoolmoe zijn of kansarmen: elk hebben ze hun eigen reden om naar een zorgboerderij te gaan. Door hen op te vangen op hun landbouwbedrijf, kunnen landbouwers hen onder meer helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden.

"Sinds 2005 zijn we gegroeid van een 50-tal actieve zorgboerderijen naar 428 in 2018", licht minister Koen Van den Heuvel toe. "Om deze belangrijke traditie te blijven ondersteunen, zal de Vlaamse regering jaarlijks 1,66 miljoen euro reserveren om landbouwers die zorg verstrekken te vergoeden." De maatregel wordt alvast goed onthaald. "Wij zijn heel tevreden met de steun vanuit de overheid", zegt Ines Aernouts. "Maar we doen het natuurlijk niet voor het geld, maar voor de mensen. Wij vangen hier al vier jaar één meisje op met een beperking. Zij komt elke week één dag meedraaien op onze boerderij en je ziet dat ze daar heel gelukkig van wordt."

Landbouwers die zich engageren om ook zorg aan te bieden aan zij die daar nood aan hebben, kunnen rekenen op 40 euro steun per dag. "Daarmee wordt een deel van de inkomstenderving van de landbouwer gecompenseerd, gezien het opvangen van een zorgvrager heel wat aandacht en begeleiding vergt wat onvermijdelijk ten koste van een aantal andere taken", legt minister Van den Heuvel uit. "Daarnaast stimuleert deze regeling de landbouwers om de activiteiten op hun bedrijf te diversifiëren."

Bron: Eigen verslaggeving / Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via