nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.06.2017 175.000 handtekeningen voor sluiting slachthuis Tielt

Nadat Animal Rights filmde en publiek maakte hoe varkens in het Exportslachthuis Tielt mishandeld worden, startte het een petitie om de sluiting van het slachthuis te eisen. Online hebben 175.000 mensen hun steun uitgesproken voor die eis zodat de dierenrechtenorganisatie met de vele handtekeningen en een ‘pamflet voor de bescherming van dieren’ vrijdag naar het kabinet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts trok. De minister liet het slachthuis in de onmiddellijke nasleep van de affaire een tijdje sluiten, maar Animal Rights baalt van de heropening.

In tweeënhalve maand tijd heeft Animal Rights 175.000 handtekeningen verzameld van mensen die na het zien van de undercoverbeelden het varkensslachthuis in Tielt liever de deuren zien sluiten. “Dag in, dag uit werden de varkens geschopt en geslagen. De directie en betrokken medewerkers zijn niet gestraft. Het slachthuis is weer open. We balen enorm van de rechtsongelijkheid”, zegt Nadine Lucas, voorzitter van Animal Rights. En ze voegt er aan toe: “Misstanden met dieren worden omwille van economische belangen te snel vergeven en vergeten. Op de camera werd onomstotelijk bewijs vastgelegd van de structurele mishandeling.”

Het slachthuis van Tielt doet deze week net hard zijn best om zich te profileren als ‘modelslachthuis’. Na de problemen die er geweest zijn, wil de directie in de verf zetten dat er sindsdien veel veranderd is. Wie dat wenst, kan het met eigen ogen verifiëren want vanaf 4 september werkt het slachthuis een maand lang met open deuren. Iedereen zal, onaangekondigd, een begeleid bezoek kunnen brengen aan de zones van het bedrijf waar de varkens worden ontvangen en het slachtproces zich voltrekt.

“Ik wil mijn handen niet in onschuld wassen, noch de ernst van de toenmalige beelden minimaliseren”, zegt Thomas De Roover, CEO van het slachthuis, in Het Nieuwsblad. “Maar de crisis waar we als bedrijf zijn doorgegaan, maakt ons vandaag het best gecontroleerde slachthuis van het land en Europa. Dat we ook aan de rest van België volledige transparantie willen tonen, is daar een logisch gevolg van.” Sinds 23 maart heeft het slachthuis naar eigen zeggen hard gewerkt aan een nieuw actieplan dat op bepaalde punten strenger is dan wat de sector voorschrijft.

Het ‘pamflet voor de bescherming van dieren’ dat Animal Rights overhandigde aan minister Ben Weyts roept de Vlaamse overheid op om dierenleed in de veehouderij streng te bestraffen en dierenrechten op te nemen in de grondwet. Net als GAIA ijvert Animal Rights voor het bij wet erkennen van dieren als ‘levende wezens met gevoel’. Alleen zo krijgen dieren de bescherming die ze nodig hebben, denken de dierenrechtenorganisaties. Wat dat betreft, beweegt er de laatste tijd één en ander. In Wallonië schaarden parlement en regering zich achter een voorontwerp van decreet waarmee het Burgerlijk Wetboek in die zin zou worden aangepast. In de Senaat gaat van CD&V en MR het initiatief uit voor een grondwetswijziging die dieren een beter statuut zou geven.

Afgelopen zondag betoogden in Brussel nog zeshonderd mensen voor de sluiting van de slachthuizen. Ze willen ook dat er einde wordt gemaakt aan het fokken, de jacht en de visvangst. Het initiatief, dat sinds 2015 plaatsvindt, gaat uit van dierenrechtenorganisatie Bite Back. De deelnemers, gehuld in rode t-shirts, hielden een 'die-in' voor de Beurs, waarbij ze als liggend op de grond een bloedbad nabootsten. "Wij geloven dat dieren niet mishandeld of gedood moeten worden en wensen een maatschappelijk debat op gang te brengen om dit te stoppen. Deze ongekende slachting is niet eens nodig als we niet langer dieren zouden eten maar ons een vegetarisch dieet aanmeten", verdedigt woordvoerder Benjamin Loison de actie.

Bron: eigen verslaggeving / Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via