nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.04.2018 2 miljoen extra voor antifraudewerking FAVV

Eerder kondigde federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) “duizenden extra controles” aan in de vleessector naar aanleiding van het Veviba-vleesschandaal. Het zou gaan om 2 miljoen euro waarmee het Federaal Voedselagentschap (FAVV) extra controles moet organiseren. “Het extra geld zal dienen om onze antifraudecel te versterken", aldus FAVV-woordvoerder Katrien Stragier. Consumentenorganisatie Test-Aankoop spreekt van “een positief signaal”. 

Landbouwminister Denis Ducarme had er eerder al op gezinspeeld, maar het is nu ook officieel bevestigd: het FAVV krijgt 2 miljoen euro extra om fraude te bestrijden. Concreet gaat het om extra personeel voor de antifraudecel en meer controles in de vleessector, met een specifieke focus op fraudebestrijding. De extra controles zouden nog voor de zomer van start moeten gaan. Volgens het FAVV is de versterking een logisch gevolg van het stijgende aantal fraudedossiers bij het FAVV. “In 2013 zijn er 176 onderzoeken ingesteld naar fraude, in 2016 waren dat er al 562”, aldus woordvoerder Stragier.

“Eindelijk lijkt de regering Michel naar onze waarschuwing te luisteren dat de drastische besparingen die ze het FAVV heeft opgelegd niet zonder gevolg zouden blijven voor de controlecapaciteit van het agentschap en dus een risico met zich zouden meebrengen voor de voedselveiligheid”, zo reageert Test-Aankoop. “Met deze 2 miljoen euro wordt maar een zeer beperkt deel, namelijk 10 procent, van de besparingen goedgemaakt. Het is nu belangrijk dat het FAVV dit geld zo efficiënt en zinvol mogelijk inzet om bij te dragen aan de voedselveiligheid door bijvoorbeeld fraude maximaal te bestrijden.” 

Bron: De Standaard / eigen verslaggeving

Beeld: FEBEV

Volg VILT ook via