nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.05.2019 200 ecotuiniers zetten hun tuin open

Op zaterdag 1 en zondag 2 juni organiseert de Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren de Velt-ecotuindagen. 200 tuiniers stellen hun tuin voor één keer open voor het grote publiek. “Bijzonder is dat het allemaal ecologische tuinen zijn, waar geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt”, reageert Velt. “De Velt-ecotuindagen zijn dan ook hét moment voor velen om te ontdekken hoe je je tuin op een ecologische manier kunt aanleggen en onderhouden.”

Met meer dan 30.000 bezoekers vorig jaar merkt Velt dat ecologisch tuinieren duidelijk in de lift zit. “Bovendien kun je sinds 1 januari 2019 als particulier geen synthetische onkruidverdelgers meer kopen”, weten ze bij Velt. “Dat zet tuiniers aan het denken hoe het anders moet.” Niet alleen de grote plattelandstuinen doen mee tijdens de Velt-ecotuindagen. “Dit jaar komen voor het eerst ook kleinere stadstuinen aan bod. Er komen steeds meer mensen bij, waardoor er in de toekomst minder grond beschikbaar is. Daarom is het wel handig om te weten wat je met een klein lapje grond kunt doen.”

Wat is dat nu exact, een ecotuin? “Voor ons bestaat een ecotuin uit vier elementen”, klinkt het bij Velt. “Natuur, mensen, milieu en landschap/omgeving. Zo kan je beplantingen samenstellen die aangepast zijn aan je tuin. Dit maakt het beheer een stuk eenvoudiger en zo wordt je tuin aantrekkelijk voor allerlei dieren. Tuinen met aandacht voor de natuur zijn trouwens ontzettend belangrijk, want de oppervlakte van alle tuinen samen is groter dan die van natuurreservaten.”

Maar een eco-tuin moet ook aantrekkelijk zijn voor de bezitter van de tuin. “Je wil ontspannen, spelen of zelfs groenten telen in je tuin”, weten ze bij Velt. “Je wilt er dingen kunnen doen en beleven. Maar probeer daarbij rekening te houden met het milieu. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen en beperk zoveel mogelijk de hoeveelheid groenafval. Daarnaast kan je je tuin bij het landschap laten aansluiten door typische landschapselementen aan te planten. Je tuin kan op die manier de eigenheid van het landschap versterken.”

Meer weten over de eco-tuindagen? Klik hier.
 

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Velt

Volg VILT ook via