nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.01.2017 2017 wordt een boeiend jaar voor Agropolis in Kinrooi

Agropolis, het agrarisch bedrijventerrein in Kinrooi, krijgt steeds meer vorm. Het terrein is bijna gebruiksklaar en binnen enkele weken start de bouw van de incubator, het eerste gebouw op de site. Agropolis wil vernieuwende agrarische bedrijvigheid aantrekken. Groenteveredelaar Storm Seeds legt er dit jaar opnieuw proefvelden aan en overweegt een uitbreiding met R&D in Kinrooi. Met Fish 2 Be heeft Agropolis een snoekbaarskwekerij aan de haak geslagen. Verder is het uitkijken naar de komst van een onderzoekscentrum voor medicinale toepassingen van cannabis. Daarvoor is het enkel nog wachten op een vergunning van het federaal geneesmiddelenagentschap. Tot slot oefent Agropolis ook aantrekkingskracht uit op een bedrijf dat onderzoek doet naar geïntegreerde gewasbescherming.

Nu het agrarisch bedrijventerrein in Kinrooi bijna klaar is en de bouw van de incubator gaat starten, is het uitkijken naar de bedrijven die er zich gaan vestigen. De Agropolis-website speelt open kaart wat de certitudes betreft en vermeldt reeds groenteveredelaar Storm Seeds en Fish 2 Be, een jong (2013) en innovatief bedrijf dat snoekbaarspootvis zo ecologisch mogelijk kweekt. De jonge snoekbaarzen kunnen uitgezet of verder opgekweekt worden. Fish 2 Be vestigde zich in een voormalige kippenstal in Kinrooi en heeft de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) als aandeelhouder. Het bedrijf is er in geslaagd om ook snoekbaars te kweken buiten het natuurlijke broedseizoen.

Business development manager Kristof Das (Agropolis) vertelt dat Storm Seeds in 2017 al voor de derde maal proefvelden zal aanleggen. Voor proefvelden is op de bedrijvenzone 6 hectare gereserveerd, naast een glastuinbouwzone van 8 hectare en de eigenlijke agro-bedrijvenzone van 16 hectare. “De gesprekken met Storm Seeds lopen om ook een deel van de R&D over te hevelen naar Kinrooi, eventueel in eerste instantie naar het incubatorgebouw. Later kan er bijvoorbeeld een serre bijgebouwd worden.” Verwachtingsvol wordt ook uitgekeken naar de plannen die Rendocan heeft in Kinrooi. Het nieuw opgerichte bedrijf wil in Kinrooi een onderzoekscentrum bouwen om de toepassingen van medicinale cannabis te vergroten. Het is alleen nog wachten op groen licht van het federaal geneesmiddelenagentschap.

Het Belang van Limburg besteedde eind vorig jaar veel aandacht aan de plannen van Rendocan en stelde een investering van 80 miljoen euro en 500 tot 800 jobs in het vooruitzicht. “Wij willen een onderzoekscentrum bouwen om op een stabiele manier altijd dezelfde plant te kunnen kweken. Die technologie willen we vervolgens verkopen aan de farma-industrie zodat firma’s zoals Bayer op grote schaal medicijnen kunnen maken van cannabis”, vertelde oprichter Joris Vanvinckenroye in de krant. In Nederland wordt vandaag reeds cannabis geteeld voor medicinale toepassingen door landbouwers. Alleen hebben zij nog altijd niet de juiste verhouding gevonden tussen de THC- en CBD-waarde. Pas als die twee gelijk zijn, wordt het psychotrope effect van cannabis uitgeschakeld.

Verder kan Kristof Das nog kwijt dat er met een specialist in geïntegreerde gewasbescherming gesprekken worden gevoerd over een herlokalisering naar Kinrooi. Het bedrijf doet onderzoek in opdracht van gewasbeschermingsmiddelenfirma’s. De zoektocht naar vernieuwende agrarische bedrijvigheid gaat onverminderd voort. Voor potentiële investeerders is het nuttig om weten dat Agropolis Kinrooi erkend is als ‘ontwrichte zone’. Net zoals alle bedrijventerreinen in een straal van 40 kilometer rond Ford Genk geniet het agrarische bedrijventerrein een aantal fiscale voordelen. “Dit betekent een enorme hefboom voor investeerders op onze site, aangezien op die manier de druk op loonkosten in de opstartfase kan worden verlaagd”, vertelt Das. Concreet kunnen bedrijven een vrijstelling van 25 procent bekomen op de bedrijfsvoorheffing. Het voordeel komt overeen met een besparing van vier à vijf procent op de loonkost.

Agropolis Kinrooi tracht bijkomend ondernemers te inspireren, bijvoorbeeld met een sessie over ‘vertical farming’. Dat is het meerlagig telen van gewassen of levende organismen (vissen, insecten, enz.). Onlangs werd samen met het Innovatiesteunpunt en met de Association for Vertical Farming een inspiratiesessie georganiseerd. Verschillende ondernemers brachten een praktijkgetuigenis over hun succesvol Vertical Farming project. Onder meer Pascal De Bondt, de Gentse stadslandbouwer, deed zijn verhaal. Hij zette een project op om in zeecontainers in meerdere lagen kruiden, groenten, vis en schaaldieren te kweken in een circulair systeem. Urban Smart Farm is één van de laureaten van de innovatiecampagne van het Innovatiesteunpunt. Na de getuigenissen werd er gebrainstormd over de verschillende mogelijkheden van Vertical Farming voor onze regio en kon een bezoek worden gebracht aan een demo-opstelling van Urban Crops.

Meer info: Agropolis 

Bron: eigen verslaggeving / Het Belang van Limburg

Beeld: Agropolis Kinrooi

Volg VILT ook via