nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.02.2013 21 dodelijke slachtoffers in Vlaamse landbouw in 2012

In 2012 zijn in Vlaanderen 21 mensen om het leven gekomen tijdens werkzaamheden in de land- en tuinbouwsector. Dat blijkt uit tellingen van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) op basis van persberichtgeving. ILVO schat dat er jaarlijks ongeveer 7.000 arbeidsongevallen gebeuren op landbouwbedrijven en benadrukt het belang van ongevallenpreventie.

Het cijfer van 2012 vertoont een status quo ten opzichte van 2011 (22 doden). Een statistische schatting van het aantal niet-dodelijke arbeidsongevallen in de landbouwsector waarbij men per dodelijk ongeval ongeveer 30 ernstige arbeidsongevallen en 300 ongevallen met letsels telt, komt uit op ongeveer 7.000 arbeidsongevallen. Daarmee komt de land- en tuinbouw in de ongevallenstatistieken op een trieste vierde plaats te staan.

Opvallend is dat alle slachtoffers van dodelijke ongevallen in 2012 mannen waren. De oorzaak kan gedeeltelijk gerelateerd worden aan een bepaalde periode. Zo zijn er meer ongevallen met machines tijdens de oogstperioden en gebeuren er meer ongevallen met dieren tijdens de stalperiode. In de helft van de gevallen (11) is de bedrijfsleider zelf het slachtoffer, terwijl ook drie arbeiders het leven lieten tijdens werkzaamheden op een landbouwbedrijf. Daarnaast stierven ook zes externen, zoals bijvoorbeeld installateurs van zonnepanelen, en één kind.

Naar aanleiding van de cijfers onderstreept ILVO het belang van ongevallenpreventie. Sinds 2001 tracht ILVO via het project ‘PreventAgri’ de veiligheid op landbouwbedrijven te verhogen via gratis veiligheidsscans op individuele bedrijven, opleidingen en voorlichting. “Want de meeste van de bestudeerde ongevallen hadden vermeden kunnen worden”, klinkt het.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via