nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.03.2020 24 miljard dollar voor boeren in VS tegen corona

De coronacrisis doet de Amerikaanse overheid diep in de buidel tasten. Om landbouwers een duw in de rug te geven, wordt een bedrag van ongeveer 24 miljard dollar uitgetrokken. Ook burgers, de industrie en gezondheidszorg krijgen geld toegestopt. In totaal gaat het om een steunpakket van 2 biljoen dollar, een historisch recordbedrag.
Voor (melk)veehouders en andere actoren in de zuivelsectoren voorziet de overheid 9,5 miljard dollar. Daarnaast wordt 14 miljard dollar in een fonds (commodity credit corporation) gepompt met de bedoeling om het inkomen van landbouwers aan te vullen als ze geconfronteerd worden met lage prijzen. Het voorstel is al unaniem goedgekeurd door de Senaat en verwacht wordt dat president Donald Trump snel zijn fiat zal geven voor deze aanzienlijke staatssteun.
 
De National Milk Producers, de organisatie van Amerikaanse melkveehouders, is tevreden met de beslissing. Want de laatste maanden zag het er niet rooskleurig uit in de melkprijsprognoses. De prijzen van melkpoeder en kaas zijn, net zoals in Europa en Nieuw-Zeeland, ook in de VS sterk gedaald in de afgelopen weken.
 
Naast de landbouw, krijgt ook iedere Amerikaanse burger een eenmalige compensatie van 1.200 dollar. Per kind komt daar nog 500 dollar bij. Dit lijkt een vrijgevig gebaar van de overheid, maar zal waarschijnlijk lang niet voldoende zijn als Amerikanen, zonder verzekering, geconfronteerd zullen worden met ziekenhuiskosten.
 
Er wordt ook massaal veel geld gepompt in de economie en het falende gezondheidssysteem. Volgens VRT-correspondent Björn Soenens is dit “nooit eerder vertoond, maar zijn de omstandigheden dan ook dramatisch”.
 
Trump blijft optimistisch en verwacht dat de economie in zijn land door dit steunpakket terug “als een raketschip” gelanceerd zal worden na de crisis. Maar de cijfers stellen zijn optimisme wat bij. Het coronavirus baant zich in sneltempo een weg doorheen de VS, waar ondertussen 70.000 mensen besmet zijn en ruim 1.000 doden gemeld zijn.

Bron: Boerenbusiness / VRT

Volg VILT ook via