nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.11.2018 24.000 leerlingen ontdekken Vlaams-Brabants witloof

Fijnproevers zijn verlekkerd op witloof, maar kinderen durven er wel eens hun neus voor op te halen: te bitter… Met de witloofbox wil de provincie Vlaams-Brabant daar verandering in brengen. De leerlingen kunnen zo zelf de witloofstronkjes zien groeien in de klas. “Door de groente zelf te telen, stijgt de waardering want wat je zelf ziet groeien, smaakt beter”, klinkt het. De voorbije negen jaar leerden al 178.500 kinderen uit de lagere scholen van Vlaams-Brabant het witte goud kennen. “Sinds dit jaar kunnen ook Brusselse scholen een witloofbox aanvragen, en dat is een groot succes.”

Kinderen en groenten, het is niet altijd een geslaagde combinatie. Om de leerlingen in het basisonderwijs kennis te laten maken met witloof, verdeelt de provincie Vlaams-Brabant ook dit jaar 1.100 witloofboxen. Elke box bestaat uit een teeltkit, een handleiding en lesmateriaal. Het ludieke figuurtje Wimmeke W(itloof) maakt de leerlingen en leerkrachten wegwijs in de wondere witloofwereld. Na drie tot vier weken kunnen ze de witte kropjes oogsten en proeven.

“Elk jaar vragen Brusselse scholen ons of ze een witloofbox kunnen bestellen”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.”‘Dat was tot nu toe enkel mogelijk voor scholen uit Vlaams-Brabant. Voor het eerst konden Brusselse lagere scholen intekenen op het aanbod. Met succes, want de 200 witloofboxen zijn allemaal de deur uit.” Dit jaar leren zo meer dan 4.500 Brusselse leerlingen voor het eerst witloof telen in hun klas.

Witloofboxen voor Brusselse scholen is een deelactie van het project ‘Brussel Lust’. Hiermee wil het Steunpunt Korte Keten, samen met de provincie Vlaams-Brabant, Innovatiesteunpunt, BioForum en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, duurzame land- en tuinbouwproducten in de hoofdstad promoten. Op een boogscheut van Brussel zorgen immers tal van Vlaams-Brabantse land- en tuinbouwbedrijven voor producten recht van het veld. Met haar 1,2 miljoen inwoners is Brussel dan ook de ideale plek om dat gevarieerde aanbod voor te stellen.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via