nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.08.2018 25 jaar Belgische trostomaten

BelOrta viert een opmerkelijke verjaardag. Exact 25 jaar geleden werden de eerste Belgische trostomaten aangevoerd op de toenmalige Mechelse veiling, één van de voorlopers van het huidige BelOrta. De naam zegt het al: de trostomaat wordt per trosje geknipt en verkocht. "Een historische beslissing die baanbrekend is geweest in de verdere tomatenteelt in België", klinkt het.

Enkele vooruitstrevende telers en hun voorlichters zagen exact 25 jaar geleden een opportuniteit in het oogsten van enkele van de toen gebruikte rassen als tros. Ook de commerciële verantwoordelijken, kwaliteits- en verpakkingsmensen van BelOrta werden in de gesprekken betrokken opdat deze nieuwe tomaat op een doordachte manier in de markt kon worden gezet. “De trostomaat was geboren en is nooit meer verdwenen uit de Belgische tomatenserres”, klinkt het bij BelOrta.

Om de verjaardag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan organiseerde BelOrta een feestje met de eerste pioniers. “Er werden heel wat herinneringen opgehaald over hoe er die eerste maanden werd gezocht naar geschikte tomatenrassen en serrecompartimenten”, laat BelOrta weten. “Er werd toen heel wat gepionierd bij het omgaan met voeding, watergifte en klimaatsturing bij een plant waarvan de vruchten niet onmiddellijk worden geoogst maar blijven hangen.”

BelOrta stond 25 jaar geleden mee aan de wieg van deze innovatie in de vaderlandse tomatenteelt, maar ook vandaag blijven de BelOrta telers investeren in nieuwe tomatenvariëteiten en teelttechnieken. Op dit moment heeft BelOrta 40 telers met trostomaten die dagelijks een smaakvol, dagvers en lokaal product naar de veiling brengen. “Vandaag was trouwens een topdag wat betreft aanvoer van trostomaten bij BelOrta met maar liefst 773.970 kg”, klinkt het enthousiast.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via