nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.09.2017 250 miljoen euro per schooljaar voor gezonde snacks

Het Europese schoolfruitprogramma krijgt vanaf dit schooljaar een volledige make-over, inclusief nieuwe mascottes. Belangrijk voor scholen is dat ze vanaf dit schooljaar moeten inschrijven voor ‘Oog voor lekkers’, en niet langer voor ‘Tutti Frutti’, zoals het programma vroeger heette. Europa zal de komende jaren per schooljaar 250 miljoen euro investeren in het programma, waarvan 150 miljoen euro bestemd is voor fruit en groenten, en 100 miljoen euro voor melk. 

Het nieuwe Europese schoolfruitprogramma moet in de eerste plaats efficiënter zijn: de programma's voor schoolfruit en schoolmelk versmelten tot één programma dat Europese kinderen moet helpen gezonde eetgewoontes aan te leren en hen meer in contact te brengen met de herkomst van hun voedsel. Dat betekent onder meer dat er voor de deelnemende scholen minder papierwerk komt bij kijken, niet in het minst omdat de hele procedure volledig gedigitaliseerd is.

Om in aanmerking te komen voor de Europese steun moeten lidstaten voldoen aan enkele criteria. Zo moet voorrang gegeven worden aan vers fruit, verse groenten en melk, aangevuld met verwerkte producten op basis van fruit, groenten en melk. Belangrijke voorwaarde is dat de tussendoortjes zo weinig mogelijk toegevoegde suikers, zout, vetten of smaakstoffen mogen bevatten. De uiteindelijke beslissing over wat kan en wat niet ligt bij de lidstaten zelf.

Verder is het bedoeling dat ook rekening wordt gehouden met de seizoenen bij de keuze van groenten en fruit, eventuele lokale variëteiten en het volume van het beschikbare aanbod. Absolute prioriteit gaat naar producten van Europese bodem, dat spreekt voor zich als je weet dat het leeuwendeel gefinancierd wordt vanuit het Europees landbouwbudget. Elk land kan verder ook nog kiezen of het bepaalde specifieke producten een duwtje in de rug wil geven: lokale teelt, biologische producten, korte keten, enzovoort.

Voor ons land is voor de periode augustus 2017 tot juli 2023 een jaarlijkse indicatieve budgettoewijzing van ruim 5 miljoen euro voorzien. Daarvan is 3,2 miljoen euro bestemd voor Vlaamse scholen uit het kleuter-, lager- en buitengewoon secundair onderwijs.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via