nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.04.2018 "3 op 10 dossiers bij Rampenfonds nog niet opgestart"

“Twee jaar na de hevige regenbuien, overstromingen en rukwinden van juni en juli 2016 heeft het Vlaams Rampenfonds 30 procent van de dossiers nog niet opgestart.” Dat zegt Vlaams Parlementslid Els Robeyns (sp.a), die de cijfers opvroeg bij minister-president Geert Bourgeois. “We zijn in elk geval sneller dan toen het Rampenfonds nog een federale bevoegdheid was”, repliceert het kabinet van Bourgeois. 

In juni en juli 2016 kreeg de land- en tuinbouw het zwaar te verduren met hevige regens en rukwinden als hoofdrolspelers. Voor die erkende rampen kreeg het Vlaams Rampenfonds 6.507 aanvragen voor schadevergoedingen binnen. “Van die schadedossiers is 71 procent intussen bekeken, de resterende 29 procent nog altijd niet”, zo weet Els Robeyns. “Nochtans zijn we intussen al twee jaar verder. In Limburg is trouwens nog maar 64 procent van de dossiers in behandeling, in Vlaams-Brabant 65 procent. In Antwerpen is 80 procent van de dossiers bekeken.”

Voor heel Vlaanderen is 43 procent van de schadedossiers helemaal afgehandeld, voor Limburg is dat 40 procent (583 dossiers van de 1.418 ingediende aanvragen). In totaal is 44,4 miljoen euro uitbetaald in 3.705 dossiers. In Limburg en West-Vlaanderen zijn de grootste sommen uitgekeerd: 12,1 miljoen euro voor Limburg, 12,8 miljoen voor West-Vlaanderen. “Normaal worden schadedossiers afgehandeld in de volgorde waarin ze zijn ingediend, maar fruittelers krijgen prioriteit”, aldus Robeyns.

“Het Rampenfonds gaf aan 185 dossiers prioriteit kregen”, zo klinkt het. “Daarvan zijn er 156 afgehandeld en betaald. Minister-president Bourgeois had eerst gezegd dat de telers tegen eind 2017 vergoed zouden worden. Nu is dat eind 2018. Ze zullen zich toch mogen haasten.” Het kabinet van minister-president Geert Bourgeois belooft dat tegen eind dit jaar de dossiers afgehandeld zijn. “In vergelijking met vroeger, toen het Rampenfonds nog een federale bevoegdheid was, worden de vergoedingen nu veel sneller uitbetaald”, zo verdedigt Bourgeois zich. 

Bron: Gazet van Antwerpen

Volg VILT ook via