nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.07.2018 3,2 miljoen voor Waalse pluimveesector

Een nieuw strategisch plan moet Waalse pluimveesector vleugels geven door de kloof te dichten tussen de Waalse productie en consumptie van kippen en eieren. Om dat doel te bereiken moet de Waalse pluimveesector jaarlijks met negen procent groeien, of dat is toch de ambitie van René Collin, Waals minister van Landbouw (cdH). Het project zal uitgerold worden over een periode van tien jaar en zal minstens 3,2 miljoen euro kosten.

Aan de vooravond van de landbouwbeurs in Libramont heeft de Waalse landbouwminister René Collin een nieuw en ambitieus strategisch plan voor de Waalse pluimveesector voorgesteld. “Het plan komt er niet toevallig, een jaar na de fipronilcrisis en de rampzalige gevolgen voor nogal wat ondernemingen in de sector van de legkippen”, legt minister Collin uit. “Maar er is meer. Wallonië produceert een pak onder het eigen verbruik als het op gevogelte en eieren aankomt. Daarom moeten we erg ambitieus zijn voor deze sector.”

Op dit moment worden in Wallonië twee keer zoveel kippen en drie keer zoveel eieren verbruikt als er geproduceerd worden. Die ongelijkheid wil Waals landbouwminister opvangen. Volgens het plan – dat de komende tien jaar zal uitgevoerd worden – moet de Waalse pluimveesector jaarlijks met negen procent groeien. Concreet moeten er elk jaar 40 kippenkwekers bijkomen, waarvan 90 procent binnen de alternatieve productie. “Milieuvergunningen voor industriële kwekerijen zullen we weigeren”, zegt de minister. Een andere doelstelling houdt in dat er drie tot vijf lokale slachterijen en een eiverwerkingsbedrijf bijkomen in Wallonië.

Het kostenplaatje van het hele project wordt geraamd op zo’n 3,2 miljoen euro. Dat budget zal vooral gebruikt worden om de installatie van nieuwe producenten te ondersteunen, maar ook de oprichting van een eiverwerkingsbedrijf en verschillende lokale slachteenheden zullen ermee bekostigd worden. “Een tekort dat we nu sterk voelen in Wallonië”, reageert René Collin. "Het voorbeeld van het Plan Stratégique Bio laat zien dat het samenbrengen van gelijkgestemden rond gemeenschappelijke doelstellingen aanzienlijke resultaten kan opleveren. Ik koester dezelfde ambitie voor de pluimveesector.”

“Met dit strategisch plan wil ik instrumenten creëren waarmee producenten de toegevoegde waarde van hun grondstoffen kunnen verhogen met behoud van de waarden van de Waalse landbouw: de link naar de bodem, nabijheid, kwaliteit en innovatie”, besluit de minister.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via