nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.04.2018 44% Belgen zegt minder vlees te eten

Bijna de helft van de Belgen (44%) at begin dit jaar minder vlees dan een jaar eerder en 40 procent van de Belgen is van plan om minder vlees en vis te eten. Dat blijkt uit een onderzoek van iVOX in opdracht van EVA vzw. Dierenwelzijn is de belangrijkste reden om vegetariër of veganist te worden. Op de tweede plaats komt milieu en op de derde gezondheid. “Minder vlees eten is de meest efficiënte optie voor wie zijn voedingspatroon wil verduurzamen”, aldus Laurens De Meyer van Bond Beter Leefmilieu. 

Uit cijfers van EVA vzw en iVOX van januari 2018 blijkt dat bijna de helft van de Belgen (44%) minder vlees eet dan een jaar geleden, 7 procent eet nooit vlees, 9 procent is flexitariër (eet minstens 3 keer per week vegetarisch) en 16 procent eet regelmatig vegetarisch. Bekijk je alleen Vlaanderen dan is 1 procent veganist, 3 procent vegetariër en 8 procent flexitariër. De meeste veganisten wonen blijkbaar in Brussel, Antwerpen en Gent en de meeste vegetariërs zijn jonger dan 34.

Dierenwelzijn is de belangrijkste reden om vegetariër of veganist te worden. Op de tweede plaats komt milieu en op de derde gezondheid. 63 procent van de Belgen denkt dat er in de toekomst meer mensen vegetarisch eten. En 62 procent weet dat dit in de toekomst ook een noodzaak zal zijn. 43 procent van de Belgen denkt dat er steeds meer mensen zullen overstappen naar vegan en 40 procent van de Belgen is van plan om minder vlees en vis te eten.

“Er leven ongeveer zeven keer meer boerderijdieren bestemd voor vlees- en zuivelconsumptie op onze planeet dan alle wilde dieren samen”, aldus Laurens De Meyer (BBL). “Al die dieren moeten elke dag eten en er is simpelweg niet genoeg ruimte op aarde om al die dieren eten te geven, dus kappen we regenwoud. Op zich is er niets mis met het houden van koeien, maar er moet voeder ingevoerd worden, ze stoten methaan uit en er is ook de mestproductie. We stoten op de grenzen van ons ecosysteem.” 

Bron: Het Belang van Limburg / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via