nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.06.2019 “50 miljoen hectare bos kwijt”

Tussen 2010 en 2020 zal wereldwijd zeker 50 miljoen hectare bos - een oppervlakte vergelijkbaar met Spanje - verloren zijn aan veeteelt of plantages van soja, cacao, rubber of palmolie. Dat is de, naar eigen zeggen 'voorzichtige' raming van Greenpeace. De snelheid van ontbossing nam de voorbije jaren nog toe: in 2018 alleen verdween 24,8 miljoen hectare bos, of acht keer de oppervlakte van België. “Veeteelt en intensieve landbouw doen de bossen sneller verdwijnen”, klinkt het bij Greenpeace. “Grote winkelketens en voedingsfabrikanten hadden nochtans tegen 2020 een halt aan de ontbossing beloofd.”

Greenpeace schreef begin dit jaar 50 van die grote spelers aan met de vraag welke informatie ze hebben over hun leveranciers en wat ze deden om de 'slechte' producten uit hun keten te houden. Het gaat om producenten van verbruiksgoederen zoals Danone, IKEA, Nestlé, Unilever, McDonald's en Starbucks, supermarktketens zoals Ahold Delhaize en Carrefour, zuivelproducenten zoals FrieslandCampina, en de grote grondstoffenhandelaars.

“De antwoorden zijn behoorlijk alarmerend”, laat Greenpeace weten. “De bedrijven hebben geen precieze kennis over de herkomst van hun producten. Veel van de verhandelde producten dragen nog altijd bij tot ontbossing. Nestlé zei dat drie vierde van zijn producten 'ontbossingproof' waren. Het bedrijf moest later toegeven dat het niet beschikt over de informatie wie de grondstoffen produceert en waar.”

Een radicale omslag van de landbouw- en voedselketen, zoals ook de klimaatexperts van het VN-klimaatpanel (IPCC) voorstellen, dringt zich op, vindt Greenpeace. “Veeteelt en de productie van voedingsgewassen voor dieren, zoals soja, zijn verantwoordelijk voor ongeveer 60 procent van de ontbossing. En de VN-landbouworganisatie FAO berekende dat de wereldvleesconsumptie met 76 procent zal stijgen tegen 2050.” De oproep van Greenpeace is dan ook duidelijk. “De grote wereldmerken moeten hun productie onder controle krijgen.”

Dat Greenpeace nu met het rapport naar buiten komt, is geen toeval. In Utrecht in Nederland zitten deze week de ondertekenaars van de ‘Amsterdam Declarations Partnership’ samen. Dat zijn zeven Europese landen die in de strijd tegen ontbossing een voortrekkersrol willen spelen – ons land is daar niet bij. Greenpeace hoopt dat het rapport in Utrecht gelezen zal worden, en dat de deelnemers aan de bijeenkomst er gepaste conclusies uit trekken.

Bron: De Tijd / VRT

Volg VILT ook via