nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.09.2017 5.000 deelnemers op agro-ecologiecongres in Brazilië

In Brazilië vindt momenteel een groots congres rond agro-ecologie plaats, met 5.000 deelnemers en honderden workshops over uiteenlopende thema’s. Wervel heeft een correspondent ter plaatse, Luc Vankrunkelsven, die er dagelijks verslag uitbrengt. Hij staat stil bij de enorme waterproblematiek in de Cerrado. “De indrukwekkende Amazonerivier wordt voor 50 procent gevoed vanuit de ondergrondse watervoorraad van de Cerrado. De Amazone en andere machtige rivieren als de Parana en de Sao Francisco dreigen droog te vallen als de ondergrondse meren in de Cerrado verder droog komen te staan.”

Op dag één van het Braziliaanse congres rond agro-ecologie luisterde Wervel-medewerker Luc Vankrunkelsven naar professor Altair Sales Barbosa, een wereldautoriteit in verband met de Cerrado. “De Cerrado is het oudste bestaande ecosysteem ter wereld. Doordat de Cerrado een goed doorlaatbare bodem heeft, werden er in de loop van miljoenen jaren gigantische ondergrondse meren aangelegd. Aquíferi genoemd, waarvan de Aquíferi Guarani de meest bekende is. Deze aquíferi staan nu al op een minimum, omdat er minder water kan insijpelen en omdat er zoveel gebruikt wordt. De oorspronkelijke begroeiing van grassen en struiken zorgde voor insijpeling. De soja en eucalyptus die in de plaats komen, zorgen alleen maar voor veel waterverbruik.”

Iedere dag worden er films getoond op het congres. Met ‘Het ritme van de rups’ werd filmwerk getoond waaraan Wervel meewerkte: over de Cerrado en CSA in Vlaanderen. Ook de kortfilm ‘William’ is van Belgische makelij, en gaat over een creatieve boer in de buurt van Brasília. Op enkele jaren tijd slaagde hij er in om een volledig uitgeleefde grond weer tot leven te wekken. “Het gesprek met vertegenwoordigers van de films en de zaal is inspirerend”, vertelt Vankrunkelsven. “Grondtoon is dat we kunst nodig hebben om agro-ecologie bij de bredere bevolking kenbaar te maken. Films horen daar bij.”

Volg hier de blog van Luc Vankrunkelsven.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via