nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.09.2018 59 meldingen van zwerfvuil-slachtoffers in de veestapel

In drie maanden tijd zijn in Vlaanderen al 43 runderen bezweken aan inwendige bloedingen veroorzaakt door zwerfvuil. Dat melden de kranten van Mediahuis. Soms krijgen koeien al grazend zwerfvuil binnen, maar het gevaarlijkst zijn weggegooide blikjes en flesjes die na het maaien mee verhakseld worden. Zo komen vermalen glas en ijzer in de voederkuil en dus ook in de magen van koeien terecht. In totaal is er bij de Vlaamse overheid 59 keer melding gemaakt van ‘scherp-in’, want 16 keer was het mogelijk om het dier te redden.

Behalve dierenleed veroorzaakt zwerfvuil dat in het ruwvoeder belandt ook veel economische schade bij rundveehouders. Niet alleen omdat de dieren vaak sterven, maar evengoed omdat het kan leiden tot een verminderde melkproductie. Daarom richtte het Departement Landbouw en Visserij eind maart, samen met afvalstoffenmaatschappij OVAM, een meldpunt op om een beter zicht te krijgen op de problematiek. De eerste drie maanden ontving de landbouwadministratie 59 meldingen: in 43 gevallen is het dier bezweken, 16 keer was het mogelijk om het te redden.

"We mogen ervan uitgaan dat het werkelijke aantal dode dieren hoger ligt", zegt Bart Merckaert van het Departement Landbouw en Visserij, "omdat de melding gebeurt op vrijwillige basis en er geen vergoeding tegenover staat". Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux ziet in het probleem van die zogenaamde scherp-ins (de letsels die de afvalstukjes veroorzaken in de magen van de runderen) een bijkomend argument voor de uitbreiding van het statiegeld naar blikjes.

Bron: Gazet van Antwerpen / Belga

Volg VILT ook via