nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.05.2019 670.000 euro voor pilootprojecten rond betonstop

Achttien gemeentelijke pilootprojecten om op een vernieuwende manier aan ruimtelijk beleid te doen in het kader van de zogenaamde betonstop, krijgen voor in totaal 670.000 euro aan Vlaamse subsidies. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel bekendgemaakt. "Zo wordt kennis opgebouwd die kan worden gedeeld met andere gemeenten", zegt de minister. "Het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen houdt niet in dat er niet meer zal kunnen worden gebouwd, wel dat we daarvoor niet steeds bijkomende open ruimte gaan innemen. We moeten dus op de juiste plaats bouwen en op de juiste, energie-efficiënte manier."

De subsidies komen er na een projectoproep begin dit jaar waarbij Vlaanderen liet weten dat het gemeenten wil ondersteunen die de uitgezette beleidslijnen van de strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen aangrijpen om op een vernieuwende manier met hun ruimtelijk beleid aan de slag te gaan. Concreet gaat het om de ambitie om de verdere inname van open ruimte in Vlaanderen tegen 2025 terug te dringen naar 3 hectare per dag en tegen 2040 naar 0 hectare. De laatste dagen verschenen er berichten in de pers dat door de aankondiging van de betonstop de ruimte-inname nog versneld is, naar meer dan 7 hectare per dag.

Het subsidietraject loopt in alle gevallen 18 maanden, maar de verdeling van de middelen gebeurt niet gelijk. Hoogstraten, Geel, Lochristi, Maasmechelen, Puurs-Sint-Amands, Antwerpen en Bornem krijgen elk 60.000 euro, net als de intercommunale Leiedal. Vilvoorde, Vorselaar en Edegem krijgen elk 20.000 euro, net als de intercommunales VENECO en IOK en de stadsregio Turnhout. Vilvoorde krijgt trouwens nog eens een extra 20.000 euro voor een slim parkeerbeleid, net als Geetbets. De Getestreek (Zoutleeuw, Geetbets en Linter) en een samenwerkingsverband van Brakel en Horebeke krijgen tot slot respectievelijk 25.000 en 5.000 euro voor de oprichting van een intergemeentelijke gecoro.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via