nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.05.2019 800.000 euro voor natuur die gezondheid bevordert

Voor het zesde jaar op rij lanceert het Agentschap voor Natuur & Bos van de Vlaamse overheid de projectoproep 'Natuur in je buurt' om lokale vergroeningsprojecten een duwtje in de rug te geven. Dit jaar staat de oproep in het teken van projecten die de brug maken tussen natuur en de bevordering van onze gezondheid. Voortaan kunnen niet alleen lokale besturen, maar ook verenigingen en organisaties zoals zorginstellingen voorstellen indienen. Er is een budget van 800.000 euro voorzien.

“Er wordt meer en meer bewijs verzameld dat de natuur positieve effecten heeft op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid”, zo stelt het Agentschap voor Natuur & Bos. “Mensen voelen zich gezonder en komen minder bij de huisarts als ze in een groene buurt wonen. Het gezonde effect gaat verder dan de zuivere lucht of een mooie omgeving. De ervaring van de natuur zelf heeft een positieve invloed op de manier waarop onze hersenen informatie verwerken en op het herstel bij stress en ziekte.”

Vlaams minister van Natuur Koen Van den Heuvel voorziet 800.000 euro aan subsidies voor de zesde editie van 'Natuur in je buurt'. Hij stelt dat meer natuur een deel van de oplossing kan zijn voor (gezondheids)problemen door hoge werkdruk, files, of een overdosis aan (digitale) informatie. "Plekken waar mensen tot rust kunnen komen, alleen of met anderen, mogen niet schaars zijn", zegt Van den Heuvel. "Integendeel, ze worden belangrijker en dragen bij tot een beter welzijn. Met deze projectoproep willen we de aandacht voor het samenspel tussen natuur en gezondheid vergroten, met een nadrukkelijke focus richting zorg en toegankelijkheid."

De projectoproep is ditmaal specifiek gericht naar drie soorten projecten: vernieuwende groenprojecten die bijdragen aan het welzijn van de bevolking, groenprojecten die de werking van zorginstellingen mee ondersteunen en groenprojecten die tegemoetkomen aan de noden van specifieke doelgroepen, zoals bijvoorbeeld slechtzienden en rolstoelgebruikers. Een goedgekeurd project krijgt 75 procent van de geraamde kosten betaald, met een minimum van 15.000 en een maximum van 150.000 euro. De subsidie kan gebruikt worden voor investering in concrete realisaties op het terrein: een effectieve natuurontwikkeling, groenaanleg of de aanleg van infrastructuur.

Meer informatie: Projectoproep 'Natuur in je buurt'

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Beeld: Natuurpunt

Volg VILT ook via