nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.04.2019 9 miljoen euro om waterkwaliteit te meten

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters trekt negen miljoen euro uit om 2.500 drijvende sensoren te water te laten, ontwikkeld door onderzoekscentrum IMEC. Die gaan permanent de kwaliteit meten, maar moeten ook zorgen voor een betere voorspelling van waterschaarste of -overlast. "De technologie zal ongetwijfeld haar weg vinden naar het buitenland", denkt minister-president Geert Bourgeois. De eerste sensoren zijn intussen geplaatst. Binnen een tweetal jaar moet het project volledig operationeel zijn.

De Vlaamse regering keurde vorige week in totaal 91 nieuwe acties goed om Vlaanderen beter bestand te maken tegen droogte en overstromingen. Voor droogte krijgt de krachtlijn ‘Waterschaarste beperken en de gevolgen van droogte tot een minimum beperken’ invulling via een aantal doelstellingen: de effecten van klimaatverandering opvangen, watergebruik verminderen en rationeel watergebruik stimuleren, de waterbeschikbaarheid verhogen, water zo optimaal mogelijk verdelen om schade te beperken en duurzame drinkwatervoorziening garanderen.

Voor overstromingen wordt de krachtlijn ‘Overstromingsrisico’s duurzaam verminderen’ met vijf bijbehorende doelstellingen aangepakt: de effecten van klimaatverandering opvangen, bewust worden van het overstromingsrisico en aanzetten tot actie, schade door overstromingen beperken, ruimte voor water en het reduceren van de oppervlakkige afstroming van water en sediment. "Zo komt er voor elke gemeente een klimaatstresstest", aldus minister van Omgeving Koen Van den Heuvel. "We kijken per gemeente welke plaatsen gevaar lopen op wateroverlast."

De meest zichtbare maatregel uit het plan is de plaatsing van 2.500 drijvende sensoren, ontwikkeld door onderzoekscentrum IMEC, een uniek project in Europa. De sensoren zullen in realtime data aanleveren over de waterstand. “De info wordt verwerkt door zelflerende software, die op de problemen leert anticiperen”, klinkt het. “Er kan dan sneller met bijvoorbeeld landbouwers worden overlegd om erger te voorkomen.” De sensoren brengen ook de kwaliteit van het water in kaart, en kunnen onder meer blauwalgen opsporen en het nitraatgehalte meten. Dat laatste is onder meer belangrijk omwille van de strengere normen in het - nog niet goedgekeurde - mestactieplan.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via