nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.01.2019 95% van melkpoeder uit interventievoorraad verkocht

Meer dan drie jaar na het losbarsten van de melkcrisis in 2015 heeft de Europese Commissie bijna alle interventievoorraden melkpoeder op de markt gebracht. Recent werd nog ruim 80.000 ton van de in totaal 380.000 ton aan melkpoeder in voorraad terug op de markt gebracht. Er schiet nu nog ongeveer 22.000 ton over, wat betekent dat 95 procent van de hand is gedaan. Volgens Europees landbouwcommissaris Phil Hogan is deze laatste verkoop bijkomend bewijs dat de maatregelen die de Commissie nam om de melkcrisis in 2015 en 2016 te bedwingen, de juiste zijn geweest.

Door interventie wilde de Europese Commissie de melkcrisis voor de melkveehouders verlichten door overschotten uit de markt te halen en op die manier de prijzen te stabiliseren. Via deze maatregel werd in totaal 380.000 ton mager melkpoeder opgeslagen in magazijnen verspreid over heel Europa. Sinds eind 2016 werd het melkpoeder weer met mondjesmaat op de markt gebracht via maandelijkse en later tweewekelijkse tenders om de markt zo min mogelijk te verstoren.

Eurocommissaris Phil Hogan is tevreden dat dit ook gelukt is. “Door velen werd gevreesd dat die stocks nog lang zouden wegen op de markt, maar onze aanpak heeft bewezen dat we de voorraden hebben kunnen verkopen zonder dat we het herstel van de zuivelmarkt en de melkprijs in gevaar hebben gebracht”, stelt hij.

Het marktherstel werd ook gereflecteerd in de minimumprijs die werd betaald voor het melkpoeder uit voorraad. Het ging om een prijs van 155,4 euro per 100 kilo terwijl er bij de vorige verkoop in december een prijs van 145,1 euro werd betaald. De volgende verkoop van de interventievoorraad is voorzien voor 24 januari.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via