nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.01.2010 AB InBev trekt ontslagen voorlopig in

Bij AB InBev zijn de sociaal bemiddelaar en de directie het donderdag na een derde verzoeningsvergadering eens geraakt over een onderhandelingskader. Dat bepaalt onder meer dat de procedure in het kader van de wet-Renault wordt stopgezet. De vakbonden reageren alvast erg positief. Het betekent immers dat er geen sprake meer zou zijn van een herstructurering.

De derde verzoeningspoging bij AB Inbev draaide donderdag uit op een onderhandelingskader "dat het vertrouwen moet herstellen tussen de betrokken partijen en de aanzet moet zijn voor een constructieve sociale dialoog", verklaarde bemiddelaar Peter Vansintjan na ruim zes uur onderhandelen. De vakbonden zaten donderdag aanvankelijk niet mee rond de tafel omdat de directie woensdag geweigerd had om de lonen te betalen.

Het kader bevat acht principes, met op kop dat de procedure in het kader van de wet-Renault wordt stopgezet. Binnen het kader van de geëigende sociaal overlegorganen zal de nodige tijd worden voorzien om alle informatie uit te wisselen over het industrieel plan, de toekomst van InBev België binnen de AB InBevgroep en de Europese context.

Na de uitwisseling van deze informatie zal in overleg een analyse worden gemaakt van de problemen die zich stellen en zal in overleg met de verschillende partijen gezocht worden naar oplossingen voor de gestelde problemen. Dit houdt in dat de procedure in het kader van de wet-Renault wordt stopgezet.

Het industriële plan zal betrekking hebben op alle sites en departementen van InBev België. Bij de onderhandelingen zal een vertegenwoordiger van de Europese directie aanwezig zijn en er wordt ook een Europese ondernemingsraad samengeroepen. De tekst bepaalt voorts dat de voorzitter en de leden van de verzoeningsbureaus arbeiders/bedienden op de hoogte zullen worden gehouden van de dialoog. De werknemers krijgen daarnaast loon voor woensdag 20 en donderdag 21 januari.

Dit alles wel onder voorwaarde dat vrijdagnamiddag de blokkades worden opgeheven en de acties worden opgeschort. De vakbonden reageren alvast bijzonder positief. "We hebben een flink voorstel op zak", luidt het bij het ACV. "Een mooie overwinning", zegt ook het ABVV.

Bron: Belga

Volg VILT ook via