nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.03.2001 Actie tegen veetransport over lange afstand

Maandag hebben zo'n 120 vertegenwoordigers van de Europese Coalitie voor Landbouwdieren (ECL) actie gevoerd voor het Justus Lipsiusgebouw, waar de Europese Landbouwministers samenkwamen. Ze pleitten voor de afschaffing van veetransporten over lange afstand. Aan de actie werd deelgenomen door dierenbeschermers uit Belgie, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannie, Duitsland, Spanje, Portugal, Italie, Griekenland, Denemarken, Finland en Zweden.

Aan Margaretha Winberg, de Zweedse minister van Landbouw die momenteel de Europese landbouwraad voorzit, hebben ze 640.000 handtekeningen overhandigd die hun eisen kracht moeten bijzetten.

Volgens de organisaties veroorzaken veetransporten over lange afstanden veel dierenleed. Dieren die kriskras door Europa worden vervoerd komen vaak gewond, verwaarloosd en sterk uitgeput in het slachthuis aan. De dierenrechtenorganisaties vinden dat de dieren zo dicht mogelijk bij de fokplaats geslacht moeten worden en dat men van transport van levende dieren moet overstappen op vleestransport.

GAIA-voorman Michel Vandenbossche had voor aanvang van de Europese landbouwraad een onderhoud met Winberg. Zij was naar verluidt verwonderd dat zoveel mensen met dierenleed begaan zijn. Ze beloofde de problematiek bij de Europese landbouwministers aan te kaarten.

De Europese landbouwraad kwam maandag bijeen om de maatregelen rond mond en klauwzeer te bespreken. Het dierentransport zou normaal gezien niet besproken worden. "Nochtans heeft het een wel met het ander te maken," zegt Vandenbossche. "De transporten zijn niet de oorzaak van MKZ, maar zij zorgen in zekere mate wel voor de verspreiding van het virus. En ze verspreiden niet alleen MKZ."

Hoewel de Zweedse minister beloofd heeft de kwestie aan te kaarten, is er volgens Vandenbossche nog veel werk aan de winkel. "Veel Europese landen hebben een exportfonds, dat de uitvoer van dieren subsidiëert. Door die exportfondsen wordt het veetransport op lange afstand aangemoedigd en extra beloond," aldus Vandenbossche.

Volgens Vandenbossche bewijst de MKZ-crisis dat "het hoog tijd is voor een radicaal nieuw landbouwbeleid. Het moet gedaan zijn met de struisvogelpolitiek. Er moet een beleid komen met een hart voor de dieren, voor de veestapel, voor de volksgezondheid en voor de boeren die het goed menen met de landbouw. Ondanks alle crisissen wordt er nog steeds een beleid gevoerd dat enkel de agro-industrie steunt. Op die manier gaat Europa verder met miljarden uit te geven om de stinkende putten van al die crisissen toe te dekken."

Bron: Belga

Volg VILT ook via