nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.06.2009 Actiecomité staakt strijd tegen Clarebout Potatoes

Het actiecomité Schoon Zuid-Heuvelland staakt meer dan waarschijnlijk haar strijd tegen het aardappelverwerkend bedrijf Clarebout Potatoes in Nieuwkerke. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Aanvankelijk wilden de omwonenden de nieuwe milieuvergunning aanvechten bij de Raad van State, maar het is hoogst twijfelachtig of het nog zo ver komt.

Clarebout kan eindelijk werk maken van de geplande productieverhoging. In beroep heeft immers ook Vlaams minster van Leefmilieu Hilde Crevits een nieuwe milieuvergunning afgeleverd. Twee jaar lang hebben buurtbewoners gestreden tegen de overlast die het bedrijf veroorzaakt. Of alle moeite voor niks geweest is?

"De overlast is de jongste jaren wat afgenomen", zegt Robert Ooghe, die het dichtst bij de fabriek woont. "Er wordt 's nachts niet meer gereden en het lossen van de aardappelen gebeurt nu binnen. De fabriek maakt ook minder lawaai en het stinkt niet meer elke dag. Maar het verkeer blijft een probleem, zeker als de productieverhoging er straks komt".

Het actiecomité had gehoopt dat het gemeentebestuur opnieuw in beroep zou gaan, zoals ze dat eerder deed tegen de beslissing van de provincie. Maar Heuvelland ziet geen argumenten meer om dat te doen. "Er is inderdaad overlast, maar om naar de Raad van State te trekken, moet je juridische fouten kunnen aantonen, en dat kunnen we niet".

Clarebout moet in het kader van de milieuvergunning wel aan een aantal randvoorwaarden voldoen. "Het is nu een kwestie om te controleren of die nageleefd worden", zegt burgemeester Bernard Heens.

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via