nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.04.2013 Agressief lobbywerk Syngenta en Bayer in bijendossier

De chemiegroepen Syngenta en Bayer hebben "zeer agressief gelobbyd" tegen een verbod op drie neonicotinoïden waarvan vermoed wordt dat ze verantwoordelijk zijn voor bijensterfte. De ngo Corporate Europe Observatory baseert zich op brieven en e-mails van de multinationals aan het adres van de Europese beleidsmakers. EU-parlementslid Bart Staes spreekt van een "gigantisch democratisch probleem".

Eind januari had de Europese Commissie voorgesteld om het gebruik van drie neonicotinoïden gedurende twee jaar op te schorten in de teelt van voor bijen aantrekkelijke gewassen. Onderzoek van voedselveiligheidsautoriteit EFSA had namelijk uitgewezen dat deze drie pesticiden mee verantwoordelijk zijn voor de slinkende bijenpopulatie.

Lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) legt bloot hoe Bayer en Syngenta het debat over een mogelijk verbod van drie neonicotinoïden hebben beïnvloed. De ngo kon e-mails en brieven bemachtigen waaruit agressieve beïnvloeding moet blijken. Syngenta en Bayer richten zich rechtstreeks tot de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA en de Europese Commissie.

CEO beschuldigt hen er onder meer van dat zij de besluiten en communicatie van EFSA naar hun hand hebben willen zetten. De organisatie citeert een brief van Syngenta waarin geëist wordt een persmededeling van EFSA voor de publicatie ervan aan te passen. Er wordt gedreigd met rechtszaken wanneer dat niet zou gebeuren.

De bedrijven minimaliseren ook de wetenschappelijke onderzoeken die waarschuwen voor het gevaar van neonicotinoïden. De voorstanders van het verbod werden voor "zondagsimkers" versleten. "De mogelijke negatieve effecten op bijen wijten deze multinationals aan boeren die de producten verkeerd gebruiken", voegt CEO er nog aan toe.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen) reageert onthutst op de studie. "Als dit de manier is waarop met zulke essentiële zaken wordt omgegaan, dan hebben we een gigantisch democratisch probleem", zegt Staes. Wat hem het meest tegen de borst stoot, is de persoonlijke brief van Syngenta-topman Michael Mack aan John Dalli, de voormalige Europese commissaris.

In zijn brief herinnerde Mack Dalli eraan dat hij even voordien geluncht had met de Amerikaanse president Barack Obama, EU-voorzitter Herman Van Rompuy, Commissievoorzitter José Manuel Barroso en de Franse president François Hollande. "We discussieerden over de bijdrage die bedrijven als Syngenta kunnen leveren aan voedselzekerheid en het geld dat we daarvoor over hebben in Afrika."

Volgens Staes wijst deze gang van zaken op een democratisch probleem. "Ik hoop uit de grond van mijn hart dat mensen hun ogen eindelijk opengaan en we deze chemiebedrijven - en bij uitbreiding de grote industriële multinationals - niet langer laten bepalen wat er in de wereld gebeurt. Hij spreekt van pure chantage en noemt het beangstigend te zien hoe onder het mom van filantropie gepoogd wordt beleidsmakers onder druk te zetten.

Syngenta, een multinational uit de agrochemie, verdient jaarlijks miljarden euro met de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen en producten voor zaadcoating, meer in het bijzonder met neonicotinoïden, één van de meest gebruikte insecticiden voor zaaizaadbehandeling. Het bedrijf lanceerde onlangs een lobbycampagne van miljoenen euro's in Europa om de autoriteiten ervan te weerhouden actie te ondernemen tegen het gebruik van deze chemicaliën.

Midden maart bleek dat er op een vergadering van Europese experts onvoldoende lidstaten bereid waren om het gebruik van aan aantal pesticiden voor twee jaar op te schorsen. Eind april, begin mei volgt een nieuwe poging. Volgens CEO probeert de chemische industrie nu de individuele lidstaten te overtuigen het verbod niet goed te keuren. Bij gebrek aan consensus moet de Europese Commissie een beslissing nemen en kan zij een moratorium doordrukken.

"Dat Syngenta en co hier niet blij om zijn, hoeft niet te verbazen. Maar dat ze mordicus de Europese regelgeving willen dwarsbomen, ook al bestaan voldoende bewijzen voor de schadelijkheid van hun producten, is hemeltergend. Vooral omdat hun communicatie verwarrend is, twijfel zaait én vaak gebaseerd is op leugens", zegt een verontwaardigde Bart Staes.

Meer info: CEO-rapport 'Pesticides against pollinators' & Europarlementariër Staes over "De leugens van Syngenta & co"

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Beeld: pcfruit

Volg VILT ook via