nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.05.2013 Agribex 2013 zal voortborduren op beproefd succesrecept

Uitgezonderd enkele nieuwe klemtonen behoudt landbouwbeurs Agribex 2013 de vaste waarden van de voorbije edities: nieuwe landbouwmachines, nieuwe trends en technieken in stallenbouw en de traditionele veetentoonstelling en prijskampen. De tweejaarlijkse beurs vindt dit jaar plaats van 3 tot en met 8 december in Brussels Expo. Crelan is voor de elfde keer hoofdsponsor.

In Eupen werd de komende editie van Agribex voorgesteld. Van 3 tot en met 8 december zullen landbouwers en andere geïnteresseerden in Brussels Expo terechtkunnen voor 93.000 vierkante meter landbouw, veeteelt, tuin en groene zones, verspreid over meer dan 300 stands. Traditionele publiektrekkers zijn de machines van binnen- en buitenlandse constructeurs en de verschillende exposanten die de bezoeker de nieuwste trends en technieken in stallenbouw voorstellen.

Het accent zal hierbij vaak op duurzaam energiebeheer en -winning liggen. Organisator Fedagrim, de Belgische federatie van de toeleveranciers van machines, gebouwen en landbouwuitrusting, zet ook dit jaar duurzame energie centraal via een speciaal eiland dat gecoördineerd zal worden door onderzoekscentrum Inagro. Ten opzichte van de vorige editie zal de nadruk hierbij verschuiven van zonne-energie naar zonneboilers en het verwarmen met houtpellets.

Een tweede thema dit jaar is veilige landbouwmechanisatie en -verkeer. Door de schaalvergroting in de sector werken landbouwers en loonwerkers vaker met grotere machines en op velden die zich ver van hun bedrijfszetel bevinden. Via specifieke stands wil de organisatie gebruikers van landbouwmachines informeren over de nieuwste regelgeving op dit vlak en wijzen op het belang van het respecteren van de veiligheidsnormen.

De Euregio Maas-Rijn (EMR) is dit jaar gastregio van Agribex. De EMR is een trinationaal, grensoverschrijdend samenwerkingsverband tussen de Duitse regio Aken, de Nederlandse provincie Limburg, de provincie Luik, en de Duitstalige gemeenschap van België, gastregio van de vorige Agribex-editie. Streken als Haspengouw, Mergelland, Land van Herve, Eifel en Ardennen zijn bovendien uitgesproken landbouwregio’s waar ongeveer 11.800 landbouwbedrijven gevestigd zijn.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via