nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.12.2013 Agribex brengt "leveranciers van innovatie" onder 1 dak

Agribex is dinsdag van start gegaan met een professionele dag. Tot en met zondag is iedereen nog welkom in Brussels Expo om de laatste nieuwe technologische ontwikkelingen op landbouwvlak te ontdekken. “Het zijn de toeleveranciers van uitrusting voor de landbouw die de innoverende technieken ontwikkelen. Agribex brengt al die ‘leveranciers van innovatie’ samen onder één dak”, zei beursvoorzitter Jan Packo.

Met bijna 62.000 vierkante meter verhuurde oppervlakte kent Agribex, dat dit jaar de slogan ‘Touch your dream’ draagt, een recordopkomst aan exposanten. Aangezien er ook 89.000 kaarten in voorverkoop de deur zijn uitgegaan, zijn de verwachtingen voor deze editie hooggespannen. “We mikken op 120.000 à 130.000 bezoekers”, vertelt Johan Van Royen, woordvoerder van Agribex.

Fedagrim, de federatie van de machineconstructeurs en organisator van de beurs, heeft gezorgd van een gevarieerd programma. Naast het tonen van de allernieuwste technologieën is er ook aandacht voor signalisatie van landbouwvoertuigen, producten van bij ons en duurzame energie. Daarnaast staan er ook tal van studiedagen op het programma. Euregio Maas-Rijn kreeg dit jaar de titel van gastregio en heeft een gezamenlijke stand op de beurs voor de verschillende provincies en regio's (Limburg, Luik, de Duitstalige gemeenschap in België, Nederlands Limburg en de Duitse regio Aachen).

De Euregio Maas-Rijn is één van de eerste grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden in Europa (°1976). Het is een regio met een hart voor de landbouw. De vruchtbare grond is er geschikt voor fruitteelt, akkerbouw en (melk)veehouderij. Circa 11.800 bedrijven zorgen niet alleen voor directe maar ook voor heel wat indirecte tewerkstelling in de voedingsnijverheid, toelevering en handel, machinebouw en toerisme in de Euregio.

Op woensdag staat er een jongerenparlement op het programma. Hogeschoolstudenten van VIVES uit Kortrijk en Roeselare komen er onder het peterschap van minister van Onderwijs Pascal Smet debatteren over landbouw en voeding. De conclusies van dit parlement zullen op zondag onder de vorm van een memorandum overhandigd worden aan Smet.

Op vlak van veeteelt pakt Agribex ook uit met een aantal innovaties. Het European Livestock Forum zal drie dagen lang tal van keynote sprekers uit binnen- en buitenland samenbrengen voor speeches en debat. De veeprijskampen zelf krijgen een extraatje met de verkiezing van de beste ‘handlers’ van Holsteinkoeien. Uit de deelnemers uit een tiental landen zal Agribex de beste Europese junior en senior ‘handler’ bekronen. Sociale media-initiatieven op vlak van fokkerij maken kans op een Farm Web Award.

Tal van prominanten zullen ook hun opwachting maken op de beurs. Op de eerste dag waren zowel federaal landbouwminister Sabine Laruelle als de minister van Landbouw van de Duitstalige gemeenschap, Isabelle Weykmans, present. Vlaams landbouwminister Kris Peeters komt zaterdag langs, zijn Waalse collega, Carlo di Antonio, zal woensdag van de partij zijn. Hij krijgt het gezelschap van premier Di Rupo. Vlaams milieuminister Joke Schauvliege is donderdag aanwezig. Zondag wordt minister van Onderwijs Pascal Smet verwacht. Hij krijgt dan het memorandum uit handen van de voorzitter van het jongerenparlement overhandigd.

Meer informatie: www.agribex.be

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via