nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.08.2010 Agroforestry geeft boost aan Chinese landbouw

Ongeveer 1 miljoen mensen in de Chinese provincie Siyang halen heel wat voordeel uit de massaal aangeplante populierenbossen. Deze bossen beschermen velden die ooit werden vernield door overstromingen, wind, zandstormen en bodemerosie. "Populieren groeien snel en zijn enorm veerkrachtig. Zij geven een boost aan de land- en tuinbouw in de regio", klinkt het.

De opkomst van populieren in Siyang dateert van de jaren zeventig. Toen importeerde de provincie de eerste 32 populieren uit Italië, samen met een heleboel kennis over de teelt ervan. Deze uitwisseling werd mogelijk gemaakt door de International Poplar Commission (IPC) van de Wereldvoedselorganisatie FAO. Momenteel staan er meer dan 100.000 hectare populieren in de provincie, een stijging van 40 procent op 30 jaar tijd. In heel China staat er acht miljoen hectare van de bomen.

Kleine landbouwers die gestart zijn met de aanplant van populierenbossen, hebben de overstromingsgebieden in Siyang omgevormd tot een mozaïek van groene activiteiten. De eens zo zanderige bodem die niet geschikt was voor landbouw, is door middel van agroforestry omgevormd tot een vruchtbaar gebied.

Het laat de kleine land- en tuinbouwers ook toe om hun activiteiten te diversifiëren. “De teelt van populieren is compatibel met heel wat gewassen zoals tarwe, maïs en een reeks tuinbouwgewassen. De stammen van de populieren kunnen in gehakselde vorm gebruikt worden om paddenstoelen te telen in serres”, zegt Alberto Del Lungo van het IPC.

Daarnaast voorzien populieren ook in hout, vezels en biomassa om biobrandstoffen te produceren. Een bijkomend voordeel is de positieve bijdrage van populieren aan de klimaatverandering: de bomen zetten immers CO2 om in zuurstof.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via