nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.06.2013 Akkoord over Europese meerjarenbegroting in de maak

Vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de Europese lidstaten hebben een principeakkoord bereikt over de Europese meerjarenbegroting van 2014 tot 2020. Daarin werd tegemoetgekomen aan de vraag van het Parlement om onder meer flexibiliteit in te bouwen in het budget. De onderhandelaars willen het akkoord nu eerst voorleggen aan hun achterban, voor ze het definitief goedkeuren.

Na het akkoord tussen de lidstaten omtrent de begroting in februari, was het de beurt aan het Parlement om zich over de zaak uit te spreken. Zodoende drong die aan op meer eigen Europese inkomsten, een herzieningsclausule en meer flexibiliteit om met de middelen te schuiven tussen posten en begrotingsjaren. Die eisen worden in het principeakkoord nu deels ingewilligd.

“We zijn gekomen tot een evenwichtig pakket met aandacht voor alle punten die het Parlement belangrijk acht”, stelt Eamon Gilmore, de vicepremier van Ierland, de lidstaat die momenteel het Europese voorzitterschap bekleedt. Het pakket bevat onder meer de gevraagde flexibiliteit, een evaluatie van het budget voor het einde van 2016, een discussie over eigen middelen die open blijft en meer transparantie over het budget voor de Europese belastingbetalers.

Eamon Gilmore legt het door hem onderhandelde pakket dinsdag voor aan de andere lidstaten. Voor het Ierse voorzitterschap is een akkoord over de meerjarenbegroting een topprioriteit. Het heeft hen wel tien intensieve onderhandelingsronden gekost om op een zucht van een akkoord te komen.

Bron: AG-PRESS.eu / De Morgen

Volg VILT ook via