nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.08.2011 Algenplaag teistert Franse stranden

In Frankrijk heeft de regering een 50-tal stranden gesloten voor het publiek omdat ze bedekt zijn met groene algen die gevaarlijk kunnen zijn voor toeristen. Minister van Milieu Nathalie Kosciusko-Morizet noemt nitraatverliezen door bemesting van landbouwpercelen de oorzaak van de algenplaag. Haar collega van Landbouw, Bruno Le Maire, nam de verdediging van de varkenshouders in Bretagne steeds op zich.

Sinds juli worden Franse stranden, voornamelijk in Bretagne, overspoeld door groene algen. Minister van Milieu Kosciusko-Morizet heeft dinsdag beslist een 50-tal stranden, die niet elke dag geruimd kunnen worden, voor het publiek te sluiten. Ze doet dat nadat in Bretagne everzwijnen stierven die giftige gassen inademden die van de rottende algen afkomstig zijn.

Volgens onderzoekers en de milieubeweging zou de plaag een gevolg zijn van nitraatoverschotten in de landbouw. Kosciusko-Morizet heeft nu aangekondigd dat er een beter evenwicht moet worden gezocht om nitraatuitspoeling te vermijden. Minister van Landbouw Le Maire benadrukte in dit dossier altijd de inspanningen die de landbouwsector al jaren doet om het nitraatgehalte in het water omlaag te krijgen.

Bron: Belga/deredactie.be

Volg VILT ook via