Arrest Raad van State kost VLIF tot dusver 4,3 miljoen

Uitgezonderd 42 nog te behandelen steunaanvragen heeft het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) in alle overige dossiers die het voorwerp uitmaakten van een arrest van de Raad van State uit oktober 2012 een beslissing genomen. Het administratieve rechtscollege vernietigde toen de terugwerkende kracht waarmee de VLIF-steun verlaagd werd. Het grootste verschil in steunintensiteit betrof zonnepanelen.
3 maart 2014  – Laatste update 4 april 2020 15:14
Lees meer over:

Uitgezonderd 42 nog te behandelen steunaanvragen heeft het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) in alle overige dossiers die het voorwerp uitmaakten van een arrest van de Raad van State uit oktober 2012 een beslissing genomen. Het administratieve rechtscollege vernietigde toen de terugwerkende kracht waarmee de VLIF-steun verlaagd werd. Het grootste verschil in steunintensiteit betrof zonnepanelen.

De Vlaamse regering verlaagde meer dan drie jaar geleden de steun voor landbouwinvesteringen lineair met twee procent en voor zonnepanelen van 30 naar 8 procent. Dat was indertijd noodzakelijk om met het voorradige budget alle steunaanvragen te kunnen blijven subsidiëren die voldeden aan de voorwaarden. Door de terugwerkende kracht van de steunverlaging werd een aanzuigeffect door de oude, hogere steunpercentages vermeden want dat zou het VLIF budgettair nog voor grotere uitdagingen hebben gezet.

Het arrest van de Raad van State kon, op het tijdstip van de uitvaardiging, voor maximaal 1.379 investeringsdossier gevolgen hebben. De vestigingsdossiers en de dossiers waar bleek dat niet aan de voorwaarden voor het verkrijgen van steun voldaan werd, waren er niet door gevat. Aanvragen uit de periode 6 september 2010 tot 18 februari 2011 ontsnapten door het arrest aan een vermindering van de subsidies, meestal maar met 2 procent maar voor zonnepanelen met 22 procent.

Op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Karlos Callens (Open Vld) kon minister-president Kris Peeters de financiële gevolgen van het arrest voor het landbouwinvesteringsfonds nog niet definitief meedelen. Hij gaf wel de stand van zaken. In de dossiers die definitief afgehandeld zijn, betaalde het VLIF 2,5 miljoen euro meer subsidies dan eerst begroot voor alle andere investeringen dan zonnepanelen. Voor zonnepanelen werd noodgedwongen 1,8 miljoen euro meer steun uitgekeerd dan ingecalculeerd was voor het arrest.

Samen brengt dat de voorlopige meerkost op 4,347 miljoen euro. Enkele tientallen dossiers kunnen dat bedrag nog lichtjes verhogen indien de aanvragers van investeringssteun na een eerste ongunstige beslissing in hun dossier alsnog kunnen aantonen dat zij voldoen aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor ondersteuning door het landbouwinvesteringsfonds.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek