nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.01.2012 BASF stopt met ontwikkeling ggo's voor Europese markt

Het Duitse chemieconcern BASF herstructureert zijn activiteiten in plantenbiotechnologie omdat het klimaat voor ggo's in Europa momenteel ongunstig is. Het zal zijn onderzoek naar ggo's daarom concentreren op Noord- en Zuid-Amerika. Daardoor verdwijnen 140 banen in Europa. De site in Gent (CropDesign) moet zich geen zorgen maken: BASF wil de Belgische onderzoekslaboratoria net versterken.

De hoofdzetel van BASF Plant Science verhuist van Duitsland naar de Verenigde Staten. Voorts worden twee vestigingen, in het Duitse Gatersleben en het Zweedse Svalöv, gesloten. Daardoor verdwijnen 140 banen in Europa, maar BASF belooft de getroffen werknemers zo veel mogelijk elders in de groep onder te brengen.

De onderzoeksactiviteiten in Gent en Berlijn worden net versterkt. "Hoewel de voorwaarden voor de teelt van ggo's ongunstig zijn in Europa, gaat het in Berlijn en Gent om onderzoeksinstellingen van wereldklasse", zo staat te lezen in het persbericht. Bij BASF in België bevestigt men dat de site in Gent "nog verder zal groeien in de toekomst". Maar wat dat precies betekent, is nog niet bekend. Er werken momenteel 135 mensen. CropDesign maakt sinds juni 2006 deel uit van BASF Plant Science.

Door de nieuwe strategie zal het bedrijf stoppen met het ontwikkelen en commercialiseren van alle producten die alleen bedoeld waren voor de Europese markt. Het gaat vooral om genetische gemodificeerde aardappels zoals de zetmeelaardappelen Amflora, Amadea en Modena, de plaagresistente consumptie-aardappel Fortuna en een ziekteresistente graanvariëteit. De Fortuna-aardappel werd al getest op een proefveld langs de E40 in Wetteren.

Toch laat BASF nog een opening: de vergunningsprocedures die al opgestart zijn voor dergelijke ggo's, worden voortgezet. Zo werd onlangs bijvoorbeeld een teelttoelating aangevraagd bij Europa voor de Fortuna-aardappel. Deze strategie laat het concern toe het onderzoek binnen enkele jaren weer op te pikken als het klimaat in Europa verbeterd zou zijn.

Bron: Belga

Volg VILT ook via