nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.02.2011 BSE-variant Creutzfeldt-Jakob eist mogelijk slachtoffer

Aan het UZ Gasthuisberg in Leuven wordt door middel van een autopsie onderzocht of een 56-jarige man uit de Denderstreek overleed aan de BSE-variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, die veroorzaakt wordt door het eten van vlees van runderen besmet met de dollekoeienziekte. In de streek van Aalst en Geraardsbergen zijn nog twee vijftigers besmet, wat volgens Het Laatste Nieuws statistisch abnormaal is in zo'n kleine regio.

Creutzfeldt-Jakob is een dodelijke hersenziekte die zelden voorkomt. Op 1.000.000 mensen raken er slechts twee besmet. Bij de klassieke variant wordt het dodelijk eiwit aangemaakt door de patiënt zelf. Begin jaren 90 werd in Groot-Brittannië echter een verband gelegd tussen BSE bij runderen en een bepaalde variant van Creutzfeldt-Jakob bij mensen. Daarom wijten sommige wetenschappers deze laatste variant aan het eten van besmet vlees.

De naasten van de overleden man maken zich zorgen. In de streek van Aalst en Geraardsbergen zijn immers nog twee vijftigers besmet met het gevaarlijke eiwit, wat statistisch abnormaal is in zo’n kleine regio. “Indien de resultaten van het onderzoek in Leuven wijzen op een gevaar voor de volksgezondheid, dan zullen de Vlaamse en federale inspectiediensten wel worden ingelicht en de nodige maatregelen nemen”, liet Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen weten.

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via