nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.10.2010 "Belg heeft 4,4 planeten nodig om aan noden te voldoen"

De mens heeft momenteel 50 procent meer grondstoffen nodig dan de aarde aanmaakt. Als die trend zich doorzet, zijn tegen 2030 twee planeten nodig en tegen 2050 drie om aan de menselijke behoeften te voldoen. Dat blijkt uit de achtste editie van het Living Planet Report van milieuorganisatie WWF.

Om de twee jaar publiceert WWF het Living Planet Report over de ecologische voetafdruk van de mensheid. Deze voetafdruk bepaalt de aardoppervlakte die een persoon, stad of land nodig heeft om aan zijn levensstijl te voldoen. Het eerste rapport verscheen in 1998 en de meest recente versie dateert van oktober 2010. Volgens dat laatste WWF-rapport is de menselijk voetafdruk sinds 1961 meer dan verdubbeld.

Wereldwijd is een biocapaciteit van 11,9 miljard globale hectare (standaardmaat) aardoppervlakte beschikbaar. Dit moet verdeeld worden over alle mensen, waardoor ieder persoon in theorie kan ‘beschikken’ over 1,8 globale hectare om te wonen en zich te voeden, te kleden en te verwarmen.

Uit de cijfers van 2007, waarop het rapport van 2010 is gebaseerd, blijkt dat de gemiddelde ecologische voetafdruk 2,7 globale hectare per persoon bedraagt. Dit betekent dat de natuurlijke hulpbronnen uitgeput raken, omdat de mens ze sneller consumeert dan ze zich kunnen herstellen.

Uit het rapport blijkt ook dat België met een gemiddelde van acht globale hectare per persoon de vierde grootste voetafdruk heeft ter wereld. Dat is zuiniger dan de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Denemarken, maar slechter dan de Verenigde Staten, Estland, Canada en Australië. Als iedereen op aarde zo’n grote voetafdruk zou hebben, zouden er 4,4 planeten nodig zijn.

Volgens WWF is dit voornamelijk te wijten aan de stijgende koolstof-voetafdruk in België. Op vijftig jaar tijd is die elf keer groter geworden. Zo heeft de aarde momenteel anderhalf jaar nodig om de hoeveelheid koolstof te produceren die het land op één jaar tijd consumeert.

Meer info: lees hier het rapport

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via