nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  


16.07.2009  Bio

De biomarkt in cijfers en letters
Uit onderzoek blijkt dat de consumptie van bio in Vlaanderen met gemiddeld 10 procent per jaar stijgt. Op dit ogenblik is voor alle sectoren de vraag groter dan het aanbod. Hierdoor wordt 40 procent van de bioproducten geïmporteerd.

De bioconsumptie bestaat voor 56,3 procent uit plantaardige producten, voor 16,5 procent uit zuivel en uit 27,3 procent uit andere dierlijke producten. 8 op de 10 Vlamingen kocht in 2008 minstens één bioproduct. Bijna 1 op de 2 bio-aankopen gebeurt in de supermarkt.

Ondanks de gestegen vraag stagneert het bio-areaal in Vlaanderen sinds 2002. Momenteel wordt in Vlaanderen 3800 ha of 0,6 procent van de landbouwoppervlakte biologisch bewerkt: heel wat minder dan het Europese gemiddelde van 4,7 procent. In een recente bevraging toonden 8 op de 10 bioboeren zich tevreden over hun omschakeling. Ze haalden die voldoening voornamelijk uit de gehanteerde landbouwmethode. Daarnaast zeiden ook 8 op de 10 boeren dat hun inkomen minstens even hoog is als voor hun omschakeling.

Om de kloof tussen productie en consumptie van bioproducten te verkleinen, heeft de Vlaamse overheid een Strategisch plan voor biolandbouw uitgewerkt. In dat plan, dat ook is ondertekend door Bioforum, Boerenbond en ABS, lees je naast een sectorschets ook de ambities, een aantal hefbomen en de manieren waarop de biodoelstellingen de komende jaren zullen worden uitgevoerd.

Meer weten?
www.bioforum.be en www.vlaanderen.be/landbouw

Bron: Departement Landbouw en Visserij / VLAM / BioForum

Beeld: Jansen & Janssen

Volg VILT ook via