nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.10.2012 "Biobrandstofbeleid VS doet maïsprijs stijgen"

Het Amerikaanse biobrandstofbeleid is mede verantwoordelijk voor de stijgende voedselprijzen, honger en instabiliteit in de wereld. Omdat 40 procent van de Amerikaanse maïs voorbehouden wordt voor ethanolproductie, zijn de prijzen de afgelopen zes jaar met 21 procent gestegen. Dat kostte de economie wereldwijd al 11,6 miljard dollar, waarvan 6,6 miljard betaald door ontwikkelingslanden. Zo stelt waakhond ActionAid.

Volgens onderzoeker Timothy Wise heeft de ethanolproductie in Amerika de stijging in voedselprijzen gestimuleerd, welke op hun beurt de Arabische Lente hebben uitgelokt. Uit het rapport blijkt immers dat de Amerikaanse maïsprijs een stijgende lijn volgt sinds 2007. Niet toevallig het jaar dat de Renewable Fund Standard werd ingesteld, die bepaalt dat een zeker percentage maïs moet worden verwerkt in ethanol.

Momenteel zou 40 procent van alle Amerikaanse maïs zodoende gebruikt worden als biomassa. En aangezien die 40 procent overeenkomt met 15 procent van de wereldwijde productie, veroorzaakte dit een stijging in de maïsprijzen met 21 procent in de afgelopen zes jaar. Die stijging heeft de wereldwijde economie volgens het rapport 11,6 miljard dollar gekost, waarvan 6,6 miljard betaald werd door ontwikkelingslanden.

Mexico en Egypte zouden de grootste slachtoffers zijn. Zo heeft Mexico sinds de invoering van de Renewable Fuel Standard 1,1 miljard dollar extra gespendeerd aan de import van maïs, en Egypte 727 miljoen dollar. Dit geldt bovendien niet alleen voor ontwikkelingslanden die maïs moeten importeren. Ook ontwikkelingslanden die maïs kunnen exporteren, ondervinden druk.

De droogte in de VS zorgde dit jaar nog voor een verslechtering van de situatie. De maïsopbrengst bedroeg hierdoor 20 procent minder dan verwacht, “maar aan de eisen van de Renewable Fuel Standard veranderde niets”, klinkt het in MO. ActionAid is desondanks hoopvol. “Sterke prijsstijgingen zoals in het verleden kunnen vermeden worden. Als het Amerikaanse milieuagentschap EPA volgende maand tenminste beslist om de Renewable Fuel Standard naar beneden aan te passen. Hierdoor kan de hoeveelheid maïs voor ethanol verminderd worden, waardoor ook de prijs van maïs zal dalen.”

Ten slotte dragen niet alleen de maïs- en brandstofsector de gevolgen van het huidige beleid, maar ook de Amerikaanse vleesindustrie. Veehouders kreunen onder de hoge voederkosten en laten hun dieren vaak vroegtijdig slachten. “Maar hierdoor komen ook de prijzen van eieren, melkproducten en vlees in het gedrang”, klinkt het. Bovendien is de VS wereldwijd de grootste exporteur van kip, waardoor prijsschommelingen ook in de rest van de wereld snel worden waargenomen. Analisten verwachten dan ook dat de prijs van kip het komende jaar ongeveer 4,5 procent zal toenemen.

Bron: MO

Volg VILT ook via