nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.01.2010 Blokkades brouwerijen AB InBev blijven voortduren

In Brussel vindt dinsdag een tweede verzoeningsvergadering plaats om het sociaal conflict bij AB InBev op te lossen. Die zal worden bijgewoond door enkele AB InBev-topmensen van de zone West-Europa. Onder meer topman Jo Van Biesbroeck, die de zone sinds eind vorig jaar leidt, zal van de partij zijn.

Het sociaal conflict zit momenteel nog muurvast. De blokkades van de brouwerijen van Leuven, Jupille en Hoegaarden gingen maandag de twaalfde dag in. Een vorige verzoeningsvergadering leverde afgelopen donderdag niets op. De vakbonden eisten dat de directie van AB InBev haar plan om het aantal jobs in ons land met 263 jobs te verminderen introk, terwijl de directie enkel bereid bleek om dit plan enkele dagen te "neutraliseren" en met de vakbonden een algemene discussie te gaan voeren over alle economische aspecten van het bedrijf.

Ook nu blijven de vakbonden bij hun eis dat het plan volledig moet worden ingetrokken. "De toelichting van de West-Europese directie kan eventueel een nieuw licht werpen op het globale plaatje van de herstructurering, maar wij gaan niet echt onderhandelen als men zich niet bereid toont vooraf het plan in te trekken", aldus vakbondssecretaris Luc Gysemberg (ACV).

Vrijdagavond zal aan de blokkade van de AB InBev-brouwerij in Leuven de film 'Capitalism' van Michael Moore vertoond worden. "We kregen dit weekend het aanbod van de verdeler van de film in ons land om deze prent gratis te vertonen aan de blokkade en we zijn er op in gegaan. Het is een van de vele steunbetuigingen die we de afgelopen dagen kregen", zegt Gysemberg.

'Capitalism: a Love Story' is de nieuwste film van Michael Moore waarin de cineast op geëngageerde satirische wijze de gang van zaken - onder meer de ongebreidelde hebzucht van kapitalisten - in het Manhattans Financial District op de korrel neemt. Hilarisch is de scène waarin hij met een jutezak op de banken afstapt om het geld van de Amerikaanse burgers terug te eisen. Ook in het sociaal conflict bij AB InBev hebben de vakbonden al meer dan eens gewezen op de miljoenenbonussen die uitgekeerd worden aan de toplui.

De directie van InBev Belgium stelt in een mededeling "te blijven geloven dat een constructieve sociale dialoog de juiste weg is om tot een oplossing te komen". Intussen heeft de helft van de Colruyt-winkels geen bakken pilsbier meer. Blikjes zijn er nog wel.

Bron: Belga

Volg VILT ook via