nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.03.2009 Boer verliest 350 koeien door onbekende doodsoorzaak

In de stallen van de Waalse boer Alphonse Pasquasy speelt zich een groot mysterie af, schrijft De Morgen. In amper vijf jaar tijd stierven 350 koeien van de boer. Het parket van Neufchâteau is zopas een onderzoek gestart in een ultieme poging om het raadsel van de dode koeien op te helderen.

De ellende begon vijf jaar geleden. Een na een legden de runderen van Alphonse het loodje. De boer uit het Waalse dorpje Libramont-Chevigny riep de hulp in van twee veeartsen, die de beesten op elke mogelijke ziekte tevergeefs hebben getest. De analyses van wetenschappelijke instituten in Ciney en Michamps wezen niets uit en ook specialisten aan de universiteit van Luik moesten het antwoord schuldig blijven.

"Iets ondermijnt het immuunsysteem van de dieren, maar één grote oorzaak heb ik nog niet kunnen vaststellen", zegt één van de veeartsen. "Het is alleszins geen dollekoeienziekte. Ik weet zelfs niet of het wel een bacterie is. Het is een zeer vreemd verhaal. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt".

De 120 runderen die de boer nog rest, zien er allerminst gezond uit. "Elke dag zie ik die beesten vermageren. Ze doen niks dan slapen. Gisterenochtend heb ik er nog twee dood in de stal gevonden. Ik sta volkomen machteloos. Deze runderen zijn mijn pensioen, maar straks ben ik alles kwijt", vertelt boer Pasquasy. In totaal verloor hij al 250.000 euro aan de mysterieuze vloek die op zijn boerderij rust.

De landbouwer heeft zich reeds het hoofd gebroken over alle mogelijke hypotheses. Er bevindt zich een hoogspanningslijn van Electrabel van 15.000 volt vlak bij zijn boerderij. Electrabel liet een en ander nagaan, maar de hoogspanning zou de vastgelegde normen niet overschrijden. Een tweede theorie draait rond enkele onbekende mannen die zes jaar geleden een rond voorwerp in de grond staken vlakbij het erf. De mannen zouden hebben verklaard dat ze een bodemonderzoek uitvoerden, maar de boer kreeg niet te horen voor welke organisatie ze werkten.

"We hebben specialisten naar het erf van mijnheer Pasquasy gestuurd, die verschillende metingen hebben gedaan. Zo werd er gemeten of er sprake was van radioactieve straling", legt procureur des konings Vincent Cambier van het parket van Neufchâteau uit. "Over de details kan ik niet uitweiden. Ik heb gehoord dat het leger binnenkort een bodemonderzoek zal uitvoeren".

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via