nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.12.2005 Boeren weren motorcross uit Oost-Vlaanderen

De interkabinettenwerkgroep van de ministers Anciaux en Van Mechelen heeft beslist dat er geen permanent crossterrein komt in de provincie Oost-Vlaanderen, omdat er onvoldoende steun voor is. Op elke geselecteerde locatie ontstond groot tot indrukwekkend protest, in tegenstelling tot provincies als Antwerpen en Limburg waar wel een draagvlak gevonden is.

Met de beslissing van de werkgroep komt er een voorlopig einde aan de discussie. Die kwam op gang nadat op basis van een behoefteonderzoek voor gemotoriseerde sporten in Vlaanderen bleek dat er een tekort is aan permanente motorcrossterreinen. Om dat op te vangen en de wildgroei van hinderlijke en illegale activiteiten tegen te gaan, besliste de Vlaamse regering in 2001 dat er twaalf tot vijftien locaties met trainingsfaciliteiten moesten zijn. Niet alleen voor motorcross, maar ook voor sporten als karting, schieten en rallycross.

De provincie Oost- Vlaanderen kreeg de opdracht om een viertal locaties aan te wijzen op haar grondgebied. In 2004 stelde de deputatie een studiebureau aan om na jaren besluiteloosheid eindelijk te bepalen waar in Oost-Vlaanderen terreinen voor gemotoriseerde sporten konden komen, maar elk voorstel werd onthaald op protest.

Waasmunster, Nazareth, Stekene en Moerbeke-Waas vielen eerder af. Nu volgen ook Gent, Verrebroek-Beveren, Oosterzele, Maldegem, Assenede en Beervelde-Lochristi. De voorbije maanden waren er veel acties, ondermeer van ongeruste boeren die hun gronden dreigden te verliezen en daarbij de steun kregen van de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndikaat.

Bron: De Standaard</i>

Volg VILT ook via