nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.02.2011 "Boerenarbeid krijgt te weinig maatschappelijk respect"

Piet Vanthemsche, intussen bijna drie jaar voorzitter van Boerenbond, laat in Het Nieuwsblad zijn licht schijnen op de hoge voedselprijzen en de meerwaarde van landbouwproducten van bij ons. Hij is alert voor maatschappelijke veranderingen zoals burgerbewegingen en de groeiende impact van sociale media. “Boerenarbeid wordt te weinig gerespecteerd in onze samenleving”, meent Vanthemsche.

“Ik leef in een andere wereld dan mijn voorgangers”, beseft de Boerenbondvoorzitter. Vroeger was er bijna een gezagsband tussen de Boerenbondtop en de leden, vandaag zijn mensen mondiger. Burgerbewegingen winnen aan belang, net als de sociale media. Als organisatie wil Boerenbond meer aandacht hebben voor die veranderende wereld.

Piet Vanthemsche heeft in drie jaar tijd de Boerenbond een ander imago gegeven, minder teruggetrokken op zichzelf, maar meer in debat met de samenleving, schrijft Het Nieuwsblad. Hij geeft de voorkeur aan overleg zolang dat tot betere resultaten blijft leiden dan in Brussel te betogen.

“De boerenstiel is iets speciaals, maar wordt soms te idyllisch voorgesteld”, weet Vanthemsche. “Een tv-programma zoals ‘Boer zkt vrouw’ toont boeren zoals ze zijn. Ze werken hard, leven sober en hebben weinig vrije tijd. Maar ze zijn ook veel authentieker.” Daarom betreurt Vanthemsche dat hun arbeid te weinig gerespecteerd wordt in onze samenleving.

“Bovendien worden boeren als onmensen gezien door consumenten die niet meer beseffen dat het vlees in de supermarkt van een dier afkomstig is”, verwijst Vanthemsche naar de genialiteit waarmee de makers van het tv-programma Basta Vlaanderen in rep en roer hebben gezet omtrent kalfje Willy.

Dat vleeswaren aan bijzonder lage prijzen worden gepromoot in warenhuizen, zit Vanthemsche dwars. “Het is niet verantwoord om vlees aan dergelijk lage prijzen te verkopen. Maar het toont de kern van het probleem: eerlijke prijsvorming”, zegt de Boerenbondvoorzitter. “Boeren moeten aan steeds hogere eisen inzake leefmilieu en dierenwelzijn voldoen, terwijl zij de kosten niet kunnen doorrekenen.” Vanthemsche waarschuwt voor de ongelijke strijd met import van buiten Europa die niet aan diezelfde eisen gebonden is.

Als uitdaging voor zijn organisatie noemt hij de vermarkting van varkensvlees. “Een blik Kittekat is meer waard omdat het een merk is. Daarom moeten we ons beraden over een aanpak voor varkensvlees”, beseft Vanthemsche. “Met ons rundsvlees zijn we daar wel in geslaagd. Belgisch wit-blauw vleesvee heeft heel mager vlees als bijzondere kwaliteit. Daardoor hebben we de markt kunnen vrijwaren.”

Dat de boeren straks het grote geld gaan scheppen omdat de voedselprijzen in de wereld nog nooit zo hoog zijn geweest als vandaag, gelooft Vanthemsche niet. “We moeten meer gaan produceren met minder grond, water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. De uitdaging is groot, maar ik ben niet pessimistisch”, aldus Vanthemsche. Hij gelooft dat uit biotechnologie zaken zullen voortkomen die daarbij zullen helpen, maar wil er niet blind in vertrouwen.

“Speculeren met voedsel is immoreel”, besluit Vanthemsche. Hij stelt vast dat financiële speculanten grondstoffen verkiezen nu de klassieke aandelenbeurs het niet zo goed heeft gedaan. “Die mensen verrijken zich op de kap van de armen. In Afrika geven mensen 60 procent van hun budget uit aan eten. “Een kleine prijsstijging is een ramp voor hen zodat men paal en perk moet stellen aan speculatie op voedsel”, aldus Vanthemsche.

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via