nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.05.2012 Boerenbond dient klacht in tegen Reyers Laat

Boerenbond gaat klacht indienen bij de Hoge Raad voor de Journalistiek tegen het VRT-programma Reyers Laat. De organisatie vindt het niet kunnen dat het programma Herwig Van Hove zwaar liet uithalen naar Belgisch wit-blauw rundvlees zonder dat zijn mening gestoeld is op feiten. “Van Hove mag zijn mening hebben, maar het kan niet dat de VRT dit verkoopt als professionele duiding”, zegt voorzitter Piet Vanthemsche.

Na een eerste aanval op Belgisch wit-blauw in het Radio 1-programma Peeters & Pichal, nodigde Reyers Laat voormalig tv-kok Herwig Van Hove als expert uit om zijn mening te geven over dit vlees van eigen bodem. Tijdens de uitzending noemde hij wit-blauw rundvlees onder meer rommel, flets, smakeloos en vervelend mals. “Het is zijn recht om die mening te hebben, hoewel ze kort door de bocht gaat en geen rekening houdt met de grote diversiteit in de smaak van vlees die eerder een gevolg is van productiewijze, slachtleeftijd, geslacht van het dier, afrijpen na slachten, enz.”, aldus Vanthemsche.

Dat hij die uitlatingen deed in zijn gekende provocerende en arrogante stijl mag volgens de voorzitter geen excuus zijn voor de zware beledigingen en imagoschade. Het meeste aanstoot neemt Boerenbond aan het feit dat Van Hove op een bepaald moment insinueerde dat het prijsverschil tussen wit-blauw rundvlees en vlees van bijvoorbeeld Limousinrunderen ligt in het feit dat “de hormonen goedkoper waren geworden”.

“Wat Van Hove hier uitvreet, is wansmakelijk, maar wat ik veel erger vind, is dat de VRT dit naar voor schuift als professionele duiding en dito journalistiek. Dit is deontologisch zeer bedenkelijk. Ook ik ging er van uit dat Reyers Laat een min of meer ernstig nieuwsprogramma is, maar dat blijkt dus niet”, zegt Vanthemsche. Vandaar dat Boerenbond beslist heeft om een klacht in te dienen over dit programma bij de Hoge Raad voor de Journalistiek.

Bekijk hier de uitzending van Reyers Laat.

Bron: Boer & Tuinder

Volg VILT ook via